вторник, 20 Февруари 2018 05:48 ч.

Контеса ни даде реликви на Панайот Хитов

20.04.2017   |   06:19
Прочетена: 1013   |
Коментари: 2
Контеса ни даде реликви на Панайот Хитов

Салонното обзавеждане от дома на революционера Панайот Хитов вече е част от богатата колекция на експозиция „Българско Възраждане” на Историческия музей. Красивите автентични мебели, на които родолюбецът е посрещал някои от най-верните си сподвижници, са предоставени от италианската контеса Ди Орица.

Диванът, двата фотьойла и четирите стола имат изключително интересна история. Те са част от дома на Панайот Хитов в Русе. След кончината на войводата остават наследство на сина му Симеон, а по-късно и на внука Панайот.

Ото, който бил кръстен на дядо си, решил да разпродаде мебелите няколко години преди да почине през 1989 г. Мъжът нямал наследници, а от документите на салонното обзавеждане става ясно, че причините да се лиши от тях са "градоустройствени".

Ото Хитов предложил мебелите на семейството на журналистката Евелина Будева, която в онзи момент завеждала отдел "Култура" на местния вестник "Дунавска правда".

Жената очевидно е имала отношение и усет и е откупила обзавеждането. По-късно Будева заминава за Италия, установява се там и се жени за местен аристократ. Живее в един от замъците му в Сан Марино. Контеса Евелина Будева ди Орица не забравя какво ценно притежание има. 

Тя пренася мебелите в Италия и местни специалисти се заемат с реставрацията им. Столовете, диванът и фотьойлите са изключително красиви, защото са ръчно резбовани - дървото е черно, дамаската е с флорални елементи от плюш. Флорални елементи и глави на лъвове украсяват задните и страничните облегалки.

Резбите им са като в църква, много са красиви, разказва уредникът на експозиция "Възраждане" Румяна Донева.

Години наред възстановените мебели красят двореца на аристократичното семейство ди Орица. В един момент обаче контесата решава, че те имат по-висока историческа и най-вече емоционална стойност за българската държава. 

Контеса ди Орица, която е и посланик на Малтийския орден на Сан Марино, се свързва с екипа на Историческия музей под тепетата. Те приемат с радост предложените реликви и сключват договор да им бъдат предоставени. 

Благодарение на това красивата салонна мебел вече е изложена в музея и пловдивчани могат я да видят в изложбените зали на музея в Стария град до Хисар Капия.

Панайот Хитов остава в историята на България като един от най-забележителните поборници за свобода. Макар и да не участва като войвода в Априлското въстание, защото в онзи момент живее в Белград и поради влианието и намесата на сръбското правителство. Революционерът се включва в Руско-турската война от 1877-78 г. и води  българска доброволческа чета.

След освобождението живее в Русе и взема участие в политическия живот на България. Той застава начело на Съединението в Сливен през 1885 г. Хитов се изправя срещу управлението на Стефан Стамболов и дори е хвърлен в затвора. Умира на достолепна възраст - 87 г. Тялото му е положено в Пантеона на възрожденците. /Марица.бг

Контеса ни даде реликви на Панайот Хитов
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...