събота, 21 Септември 2019 03:30 ч.

Контри: Забрана за бурките? А свещениците ще откриват ли учебната година?

Адвокатът евангелист Димитър Спилков оспорва тезите на Патриотите за забрана на религиозната дейност в училище
11.05.2016   |   08:22
Прочетена: 1406   |
Коментари: 5
Контри: Забрана за бурките? А свещениците ще откриват ли учебната година?

Ако предлаганата от Патриотичния фронт забрана за религиозната дейност в училищата влезе в сила, означава ли това, че православни свещеници няма да могат да освещават нови училища и да откриват учебната година. Това е един от въпросите, които задава в открито писмо до Общинския съвет, националния и местния омбудсман пловдивският адвокат Димитър Спилков. Поводът е внесеното от Александър Сиди от Патриотичния фронт предложение, което предполага забрана на бурките и на религиозната дейност в детските и учебните заведения. Спилков е събрал над 1000 подписа срещу идеите за промяна на Наредбата за обществения ред.

„В Закона за народната просвета вече е регламентирано, че образованието в детските и учебните заведения е светско, така че по принцип там не се провежда религиозно обучение, ритуали и практики. На практика обаче в закона няма забрана да се извършва религиозна дейност в тези заведения. Ето защо Общински съвет - Пловдив не може да забрани нещо, което законът не забранява”, мотивира се Спилков.

Според него предложението на Патриотичния фронт за ограничаване на противоречащи на добрите нрави и традиции религиозни дейности в Пловдив противоречи на европейското и националното законодателство, които вече са въвели регламент в тази сфера.

„Предложените разпоредби, с които да се измени и допълни сегашната Наредба за осигуряване на обществения ред, съдържат неясни понятия и това ще доведе или до тяхната неприложимост на практика, или до злоупотреба с власт и неоправдано и незаконно смущаване на правно регламентирано упражняване на право на вероизповедание, както от отделни граждани, така и от надлежно регистрирани религиозни общности. Следователно предложението от г-н Сиди няма да подобри спазването на обществения ред, а на практика ще доведе до хаос, смут и ненужна конфронтация между гражданите и властите”, се казва в писмото на Спилков до институциите.

За десетина дни под неговата позиция са се подписали над 1000 души, като подписката е била събирана на различни места. По религиозни убеждения Димитър Спилков е евангелист, но твърди, че позицията му за забраната се базира на чисто юридически аргументи.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...