четвъртък, 22 Февруари 2018 00:49 ч.

Контролът над паметниците на културата трябва да бъде към общините

31.10.2016   |   13:42
Прочетена: 570   |
Коментари: 1
Контролът над паметниците на културата трябва да бъде към общините

Контролът върху опазването на паметниците на културата, който ще осъществяват бъдещите регионални структури на Националния институт по недвижимото културно наследство / НИНКН/, трябва да бъде към общините. Другата възможност е тези инспекторати да бъдат към областните управи, но това не е стъпка към децентрализацията, за която се говори от години, а точно в обратната посока.

Въпросът за начина, по който НИНКН ще следи за опазването на паметниците на културата по места, беше един от основните в дискусията за Тютюневия град през миналата седмица. На този форум присъстваха всички частни собственици на тютюневи складове и те заявиха готовност да ги възстановят и поддържат. Това обаче ще става трудно, ако остане сегашният ред на сложни съгласувателни процедури с НИНКН. В момента с паметниците на културата се занимават една шепа хора в София, които няма да се справят с проблема, и така индиректно допринасят за разрушаването на сградите с историческа стойност. Ако контролиращите съдбата на паметниците на културата работят в тясно взаимодействие с общините, с кметовете и ресорните им заместници по култура, те ще бъдат гъвкави и няма да карат частните собственици да чакат за всяко разрешение с години. Факт е, че много сгради с културно-историческо значение са продадени или реституирани. Затова трябва да има работещ механизъм, който да ги кара да инвестират в тях и да ги поддържат. Съгласуването на всеки проект и със съответната община, и с Министерството на културата в лицето на НИНКН не е такъв механизъм.

Тютюневият град е само един пример в това отношение, но е много важен, защото Пловдив през 2019 г. ще бъде Европейска столица на културата, което би трябвало да бъде национален приоритет. И не може на прага на зимата с месеци да се чака НИНКН да одобри проектите за укрепване на полуразрушените складове, защото те ще рухнат.

Не на последно място са санкциите. На дискусията за тютюневите складове беше споделен германският опит, който предполага глоби за неподдържането на паметниците на културата, по-високи от инвестициите, необходими за тяхното укрепване и възстановяване. Това е посоката, в която трябва да работим и ние./Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4008
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...