неделя, 21 Януари 2018 12:59 ч.

Костадин Кисьов: Норвежците ще видят славното ни минало

Експозицията е с модерна визия и на специални табла има графични възстановки и на гробниците
05.09.2017   |   17:17
Прочетена: 899   |
Коментари: 0
Костадин Кисьов: Норвежците ще видят славното ни минало

Мария ЛУЦОВА


 

Доц. д-р Костадин Кисьов е директор на един от най-големите и богати музеи в България - Археологическия. Той и екипът му работят по някои от най-значимите и интересни археологически обекти в Пловдив и региона. Кисьов получи признанието на колегите си и бе отличен със Златен грифон с огърлие - най-високото отличие в археологията. Той е част от екипа, реализирал гостуването на изложбата с тракийските съкровища на България в Норвегия.


Г-н Кисьов, каква бе реакцията на домакините по време на откриването на изложба "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България” в Археологическия музей на Берген?

- Изложбата представя наследството на тракийските владетели и тракийската култура за първи път в Норвегия. Събрани са експонати от 12 български музея и интересът към откриването беше огромен.

Най-голямо вълнение предизвика Панагюрското златно съкровище и шлемът маска на музея ни. "Легенди в злато" събира блясъка на Тракия. На откриването имаше много гости от културно-политическия елит. Археологическият музей "Бригенс" е доста скромен откъм находки.

Те са главно от Средновековието. Скромни са като визия, главно останки от дървени жилища, лодки и кораби. Затова бяха впечатлени от изложбата ни. След като видя за какъв блясък и разнообразие става дума, директорът на музея в Осло изрази съжаление, че са отказали да посрещнат "Легенди в злато" и изложбата се е реализирала в Берген. 

- Какви въпроси ви задаваха гостите?

- Посетителите се интересуваха от всичко, не само от  Панагюрското, Рогозенското и Боровското съкровища. Самата визия на изложбата е разгърната в модерен стил. Всеки гробен комплекс и експонатите, открити в него, са показани в отделни пана с графични възстановки на гробниците и на ситуацията на откриването на експонатите.

- А за самите експонати?

- Всеки предмет е представен с обяснение за неговата функция, за какво е използван в миналото. Къде е изработен, откъде е пристигнал в Тракия, на кой тракийски владетел е принадлежал. Има и табла, които разказват какво представлява Тракия, какви владетели са я управлявали, какви икономически и политически събития са се случвали.

Какви са били връзките със съседните народи. Цялата изложба е разказ за древното тракийско минало главно на аристокрацията. В този смисъл на тях всичко им беше интересно. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...