неделя, 21 Януари 2018 13:00 ч.

Кофичка кисело мляко доведе Джей от Сингапур в Родопите

Страхотно е да въртиш бизнеса си от хамака в гората на една ръка разстояние от дивите ягоди, твърди младата програмистка
12.08.2017   |   18:45
Прочетена: 2354   |
Коментари: 0
Кофичка кисело мляко доведе Джей от Сингапур в Родопите

"Да се каже, че тук сме в режим на презареждане, е малко. Не сме си и представяли, че ще можем да си вършим работата, докато късаме ягоди и малини директно от поляната", разказват Джей Йо и Кристиян Марч. Дамата е на 28, родом от Сингапур. Младият мъж е от Австрия, но живее в Австралия. Собственик е на интернет компания App Fibre, разработчик на мобилни приложения. Джей работила в хотел, но напуснала миналата година и започнала да му помага дистанционно. Отговаряла за отношенията с клиентите. Двамата решили да се събират и месеци наред избирали мястото на новия си офис. Обиколили Азия и Европа, докато открият Родопите. Насочили се насам, след като прочели статия, че Пловдив е новият дигитален хъб на Европа, подобно на Чанг Май в Тайланд.

Хъбът е място, на което работещи на компютър хора се събират, за да рестартират вдъхновението си, съчетавайки я с посещения на различни фестивали, културни събития, природни забележителности. Обикновено специалистите търсят ново място със зареждаща атмосфера, обяснява Станислав Вангелов. Младият чепеларец с приятелката си Полина Стоянова и техният колега Цветелин Андреев от 2015 г. правят лаптопаджийски лагери на Мечи чал за

@ins_sub: рестарт на дигитални номади  

"При нас киселото мляко е скъп деликатес, продава го само японската компания "Мей джи", и то в много малки кофички на много висока цена. Обожавам го. Като видяхме евтини билети за самолет до Дубай, си изчислихме, че ще ни е по-евтино да стигнем до България и да ядем автентично кисело мляко, вместо да си го купим в Сингапур", разказва Джей. С нискотарифен полет стигнали до Дубай и от там със самолет кацнали в София преди месец. Описват България с "Ах!", защото ги удивлявала на всяка крачка. Освен на лаптопаджийския лагер те правят и обиколка на страната ни по стъпките на рекламния клип, описващ най-атрактивните ни места - Банско, Търново, Пловдив, Родопите, Казанлък.

@ins_sub: Не знаете какво имате

В Сингапур не може и през ум да ти мине да ядеш нещо направо от природата, да си късаш от поляната и похапва. Освен това тук всичко ви е близо. Искаш голям град - близо, искаш село - също, искаш поляна - веднага! И имате добър обществен превоз. Навсякъде обикаляме с него, вече месец. Тук е евтино и с парите, с които караме в България вече месец, в Берлин например не можем да оцелеем и седмица, пресмята Джей.

Двамата с Крис били впечатлени, че с обществен транспорт може да се качиш на планина - Витоша, Родопите, Пирин. Пътували и с влак от София до Пловдив и се дивили на красотата на полетата със слънчогледи и лавандула, на лозята.

Откакто е в България Джей изчислява, че е изяла към 12 кг кисело мляко. Като кацнали в София, първо потърсили хранителен магазин. Питахме продавача на кой щанд е млякото, търсейки малки кофички като в Сингапур. А той описа кръг с ръката и каза този щанд не го ли виждате, целият е с кисело мляко, избирайте си, смее се Джей. Най-впечатлени обаче са от офиса в гората. Още повече че на поляната чаткат на лаптопите заедно други IT спецове и хора от дигиталния бизнес.

В момента на връх Мечи чал те се люшкат в хамаци и обикалят ливадите заедно с още 18 колеги - по-голямата част от тях са от БГ компании. Не са спирали да работят, но го гарнират с паметни вечери на прочутата "чепеларска маса" и лагерни огньове. Броят на горските лаптопаджии непрекъснато се мени, защото пристигат нови, заменяйки "заредените". Тук създават и контакти. Така

@ins_sub: Джей и Крис вече са намерили български дизайнер,

който ще работи за тях дистанционно през цялата година.

Двамата отбелязват, че и на обратната страна на земното кълбо се знае, че България е люлка на "страшно добри" IT спецове и контактите им на ливадите били повече от полезни за бизнеса им. Пробвали в София да си намерят такива спецове, но хората със "свободни професии" дошли сами при тях на поляните на Мечи чал и кирилицата тогава не ги плашела. Прегрели от работа в офисите, на ливадите те зареждат, обменяйки идеи и за бизнеса, докато опитат поредна купа кисело мляко. 

"Дразня приятелите си в Инстаграм, като им снимам кисело мляко, а най-големият ми хит е снимка на истинска пчела на поляната. Те не бях виждала на живо досега!", разказва Джей. 

Удивляват се на хилядолетната история на България. "Сингапур е самостоятелна държава само от 52 години, на 9 август беше националният ни празник. Територията е малко по-голяма от София, но днес там живеят 5.7 млн. души. При нас всичко е много красиво, подредено, но не можеш да си в живата природа, всичко при нас е създадено от човека", казва Джей, показвайки снимки на родината си от острови, изпълнена с небостъргачи. Тя живее само на 9-ия етаж, но нейни близки гледат света целогодишно от 57-ия в небостъргач. Двамата си правят планове да дойдат и някоя зима в Родопите. 

"Харесва ни българската кухня. При нас се яде много люто, с много подправки. Шкембе чорбата е подобие. Но тук храната ви е много свежа - шопската салата със свежи зеленчуци - незаменима", редят двамата. Компания им прави американецът Кевин Хагел, който живее и работи на морето ни, но за втора година е на лаптопаджийския лагер. Наоколо се чува в тишината чаткане на лаптопи от хамаци и пейки пръснати край параклиса до горна лифтова станция на Мечи чал, откъдето може да си осигуриш почти 360 градуса изглед към планината.

"Тук научихме думата "айляк" и няма да я забравим, защото иначе целогодишно сме под постоянен стрес. Наистина правим жив контакт с природата и тя буквално ни зарежда", казва Крис. Понеже лифтът на Мечи чал работи цяло лято, а двамата са с чувство за хумор и вдъхновени, разказват с усмивка, че не спирали да си връткат кръгчета на лифта и да гледат природата.

Досега

@ins_sub: през лаптопаджийските лагери на Станислав и Поли са минали 500 програмисти,

търсещи рестарт в планинския офис. 

"В Office In The Woods идват хора, които работят на компютър и могат да си позволят да не бъдат в офиса. Както и хора със свободна професия -  предприемачи, корпоративни служители, които имат право да работят от къщи. Не са само компютърни и IT специалисти, но и архитекти, журналисти, счетоводители, бизнесмени, занимаващи се с електронна търговия, преводачи", разказа 34-годишният Вангелов.

Цената на ден за престоя на 1150 метра надморска височина в Чепеларе или 1830 метра в района Мечи чал варира от 19 до 54 лева и зависи от желанието за екстри, като всеки сам избира дали ще спи в иглу, къща за гости или в луксозен хотел. Навсякъде за лаптопаджиите естествено има осигурен най-бърз и качествен интернет.

Идеята за лагерите им на Станислав и Поли им дошла при ски ваканция в Чепеларе през 2011 г., тъй като самите те имали нужда от рестарт на поляна. Станислав е от Чепеларе, но работил извън родния си родопски курорт като корпоративен служител.

"Някак си естествено в края на 2012 г. трайно се преместихме в Чепеларе да си живеем семейно и се насочихме към високопланинска зимна и лятна рекреационна и туристическа дейност, която се изразяваше в многоаспектен характер - организиране на спортни състезателни събития, иновативни тиймбилдинги, разказва Станислав.

Кофичка кисело мляко доведе Джей от Сингапур в Родопите
Кофичка кисело мляко доведе Джей от Сингапур в Родопите
Кофичка кисело мляко доведе Джей от Сингапур в Родопите
Кофичка кисело мляко доведе Джей от Сингапур в Родопите

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...