неделя, 23 Февруари 2020 14:57 ч.

Коя улица навремето са наричали музикалния квартал

Проф. Диамандиев, Калуди Калудов и цяла пляда оперни звезди живеели на ул. "Асен Златаров" заедно с децата от сиропиталището
23.12.2016   |   07:06
Прочетена: 2447   |
Коментари: 3
Коя улица навремето са наричали музикалния квартал

Музикалния квартал. Така наричали навремето ул. „Асен Златаров” и околните пресечки. На малката уличка, която започва от ул. „Никола войвода” и излиза на гърба на Водната палата, са живели дългогодишният ректор на Академията за музикално и танцово изкуство проф. Диамандиев и световноизвестният тенор Калуди Калудов.

В красиво и ново блокче край река Марица апартаменти имали първите оперни артисти в Пловдив. Таня Карловска, Валя Александрова, Никола Смочевски всяка сутрин огласяли квартала и поздравявали съседите с приказните си гласове.

„Всички бяхме като едно семейство, много задружни. Не знам някой с някого да се е мразел. А сега не си казваме и „Добър ден”, защото не се познаваме със съседите”, казва с тъга Евелина Чапарова. През 1953 г. тя дошла снаха в красивата къща на номер 25.

Свекър Георги Чапаров от известната пещерска фамилия държал заедно с брат си Пещерския хан. Съпругът Петър Чапаров-Чапара пък свирел на акордеон и барабани и дълги години работел в отдел „Естрада”.

Много преди да стане негова съпруга, Евелина ходела да слуша Петър и колегите му, които се събирали да репетират в кръчмата Дълбок зимник. „Аз бях малка и гледахме да не им се пречкаме на музикантите”, смее се дамата.

Като „неблагонадежден” Чапара преживял и кошмара на концлагерите. Всичко започнало от една бригада, по време на която той и приятелите му помагали на момичетата с нормата. Бригадирът им направил забележка, а той, кавалерски, му се противопоставил.

„Абе я не се излагай, нали и те трябва да си изпълнят нормата”, казал младежът. Два дни след като се прибрал у дома, на вратата се почукало. Двама мъже му казали да си вземе одеяло и го отвели. „Натоварили него и други момчета на вагони. Първата им спирка била в София, следващата - Червен бряг. Шест месеца свекър ми не знаел къде е”, разказва Чапарова.

В лагера съпругът  се паднал в една барака с борец от Асеновград и започнал да тренира усилено бокс. Благодарение на което по-късно спечелил три бронзови медала от различни състезания. „По някаква огромна случайност след шест месеца го освободиха.

След това отиде войник. Междувременно аз пораснах и се оженихме”, нахвърля част от историята жената. 

Когато се пренесла от родния си дом в Капана на ул. „Лом”, както било старото име на „Асен Златаров”, кварталът изглеждал съвсем различно. Наоколо имало само ниски еднофамилни къщи. А от семейната спалня се виждал апартаментът на Таня Карловска.

„Съпругът ми и нейният Димитър бяха големи приятели. Няма да забравя как един ден като младо семейство се разхождахме край аптека Марица.

Видяхме един радио апарат и го купихме. След това много често Петър отваряше прозореца и пускаше музика, а Димитър се показваше на техния прозорец да слуша”, спомня си дамата. 

Доста променен се вижда и Дом Княгиня Мария-Луиза, който също е на тази улица. „Всяка сутрин биеше камбаната като за училище. Децата пееха. Имаше дисциплина. Сега не е същото”, посочва Евелина Чапарова. /Марица.бг

Коя улица навремето са наричали музикалния квартал
Коя улица навремето са наричали музикалния квартал

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...