понеделник, 19 Март 2018 05:05 ч.

Крадат красиви деца, за да просят в чужбина

21.02.2017   |   07:58
Прочетена: 902   |
Коментари: 1
Крадат красиви деца, за да просят в чужбина

Красиви деца със светли очи и кожа се крадат и се изнасят в чужбина, където биват принуждавани да просят. Причината е, че те будят повече съчувствие у чужденците, в сравнение с тъмните ромчета.

В зловещата измама са замесени служители на ниски нива в ангажираните с деца институции у нас. Те дебнели за самотни майки с нисък социален статус, които нямат съпрузи или бащи, които да признаят бебетата. След това отнемали децата им и ги предавали на бандитите под прикритието на осиновяването. Сумите, за които те вършели „услугите“, не надхвърляли 500 лв. на уредено дете, пише в. „Монитор“..

Измамата ставала, като не връчвали на майките заповеди за отнемане, а твърдели, че бебето не може да живее в условията, които майката предоставя. Впоследствие родителите не можели да докажат как са взети децата им, тъй като нямали необходимия документ. Той пристигал при тях едва след 6 месеца, когато детето вече се водело изоставено по закон и се предавало за осиновяване.

В повечето случаи осиновители се явявали подставени българи, които живеели в чужбина. Когато получавали контрол над детето, те го пускали още в ранна възраст да проси.

Сумите, които едно хлапе заработвало от това зад граница, достигали до 500 евро на ден.

Само за последната година и половина са били засечени над 150 такива случаи в Испания, Германия, Великобритания, Гърция, Швеция и Италия. Най-много наши хлапета имало в Гърция – около 40, сочат данните на различни организации. Следва Испания с около 20 и Германия с близо 15 наши малолетни просяци.

Експертите обаче предполагат, че цифрите са много по-големи. Назад във времето пък са регистрирани над 2000 подобни истории на малчугани, които са били заловени да просят. След това те са били върнати у нас или дадени на други приемни семейства.

Схемата действала безотказно у нас в последните 10 години, но никога не е била разследвана от правоохранителните органи. Това потвърди и Йордан Тодоров, председател на фондация „Защита правата на децата”. Той разкри и схемата с липсващите заповеди за отнемане. „Без да знаят, самотните майки давали вербално съгласие, че ще дадат детето си за осиновяване, а то ще попадне в ръцете на някой чужденец“, обясни Тодоров. Това обаче не било най-страшното. Мафията, която издевателства над просяците, се занимавала и с болни деца.

Само за последната година и половина 40 такива хлапета са били осиновени и пратени зад граница, за да просят. Точна статистика на Агенцията за закрила на детето показва, че за миналата година са осиновени около 30 болни деца, които са се озовали зад граница, в последните месеци на 2015 г. пък те са били около 30. Смята се, че 40 от тях са станали просяци

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4373
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...