вторник, 20 Август 2019 00:44 ч.

Край на водата с уран, почват новия водопровод

16.01.2018   |   12:22
Прочетена: 643   |
Коментари: 0
Край на водата с уран, почват новия водопровод

Обществена поръчка за изграждане на един от двата водопровода от дублиращите кладенци, обяви община Хасково. Поръчката е за 208 000 лв., документи се приемат до 19 февруари т.г., а проектирането и строителството трябва да приключи за 120 дни, припомня „Хасковска Марица”.

Дублиращите кладенци и водопроводите са необходими, след като през април м.г. стана ясно, че във водата на града има уран и алфа активност. Оттогава е в сила препоръка течността в мрежата да не се пие и да не се ползва за готвене.

Правителството отпусна близо 2 млн. лв. за новите кладенци, от които би трябвало да се добива чиста вода. Водопроводите също се изграждат с тези пари.

Междувременно след първоначалния шок, жителите на областния град свикнаха с урана и повечето от тях ползват водата за готвене.

Няма ръст на продажбите на бутилирана вода, показа репортерска проверка преди време, секнаха и опашките пред градските чешми. Според предписанията на здравните власти общината осигурява бутилирана вода за училищата, детските градини и социалните заведения, което й струва по 2 500 лв. дневно.

Още четете тук


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...