петък, 19 Януари 2018 15:16 ч.

Културата на 2016 година - Обединение, безпаричие и ново начало

Драматичният театър влезе в обновения си дом, а пловдивчани заедно бранеха архитектурното богатство на града си
09.01.2017   |   21:03
Прочетена: 561   |
Коментари: 0
Културата на 2016 година - Обединение, безпаричие и ново начало

Година на обединение, безпаричие и ново начало - такава бе 2016-а, погледната през реакциите на репортерите. Поредица от тежки инциденти с паметници на културата - тютюневите складове, красивите къщи в града и баня Орта Мезар, предизвика безпрецедентна консолидация на артистичните гилдии и обществеността. Едни до други в живи вериги, в протести и бдения застанаха гражданите, архитектите, историците, артистите, журналистите. За първи път никой не прочете зад действията им саботаж или лични интереси. Те просто бранеха културната идентичност на любимия си град. Срутените и изгорелите архитектурни паметници постигнаха непостижимото - обединение, което продължи през цялата година и измести на преден план дискусиите за сметка на дребните крамоли.  И макар на моменти публичното говорене да звучеше лековато и по-скоро като масов спорт, пловдивчани успяха да покажат, че искат гласът им да се чуе и няма да се откажат току-така.

2016-а бе година и на още изпитания.  Липсата на средства от държавата поставиха екипа на "Пловдив 2019" в патова ситуация.  Нито лев от заявените предварително средства не постъпиха във фондацията и така на артдиректора Светлана Куюмджиева и колегите се наложи да сключват договори с много уговорки, за да задвижат част от ключовите проекти, заложени в апликационната книга за Европейска столица на културата след две години.  След като от екипа биха тревога, започна игра на въпроси и отговори, в която министри обясняваха, че всъщност парите са преведени, но за конкретни инфраструктурни проекти. В същото време от проектобюджета за събитието ставаше ясно, че парите от държавата са разпределени целево за артистична дейност. Тепърва предстои този казус да се изяснява, но от фондацията бяха категорични, че без подкрепа и от държавата Пловдив върви към сценария да е една от най-бедните европейски столици на културата.

Две събития през отминалата година се превърнаха в светъл лъч за артистичната гилдия. Драматичният театър отвори врати след мъчителен период, в който след пожар голяма част от базата бе неизползваема. Красива сцена с много екстри, подновени фоайета, нови пространства, супертехника превърнаха дома на артистите в една от най-модерните театрални сцени в България.

Операта също влезе във фокуса на общественото внимание не само с артистичната си дейност, но и заради гражданска инициатива, благодарение на която отново бе поставен въпросът институцията да има собствена сграда. Група от общественици и бизнесмени даде началото на гражданска инициатива под мотото "Дом на операта". Какво развитие ще претърпи каузата, тепърва ще разберем.

Иначе 2016 г. отново бе изпълнена с атрактивни събития, гостувания на сериозни артисти, които вписаха името си в културния календар на града. А той от тази година вече е формиран по нови правила, изписани от екипа на зам.-кмета Амелия Гешева. Нововъведенията предизвикаха подводни течения, но на самото гласуване в Общинския съвет за пръв път от дълго време протести и напрежение нямаше.

Време за рокади

Година на рокади - така може да се характеризира 2016-а в културата. Още на финала на 2015 г. стана ясно, че Стефан Стоянов ще сдаде поста на зам.-кмет по културата. Тогава "Марица" първа написа, че щафетата ще поеме Амелия Гешева. Тя встъпи в длъжност в първите дни на новата година. 2016 г. започна и с промени в управлението на фондацията "Пловдив 2019". Начело на Управителния съвет застана лично кметът Иван Тотев със заявката гражданското общество да е наясно кой ще носи политическата отговорност.

Промените в общинската фондация продължиха и на финала на годината. Валери Кьорлински подаде оставка като изпълнителен директор, а неговата роля пое бившият шеф на общинския отдел "Култура" Кирил Велчев. Това бе поводът хореографът проф. Даниела Дженева, майка на Велчев, да напусне Управителния съвет на фондацията заради конфликт на интереси.

В екипа влезе и ново лице. В началото на декември стана ясно, че Виктор Янков ще поеме международната комуникация в "Пловдив 2019". Той ще отговаря за връзките с международните партньори като заместник-директор "Международна дейност" в общинската фондация от началото на следващата година. Неговата задача ще е да съдейства за успешната координация на международното участие в програмата на града, партньорствата във и извън мрежата на Европейските столици на културата.

И двамата с Кирил Велчев на практика встъпиха в длъжност от първия работен ден на 2017 г.

Археология за гордост

Археологическата 2016-а бе едно от събитията, с които Пловдив се гордее. За година от недрата на земята излязоха съкровища, които ще променят облика на града занапред. На бял свят бяха извадени и съхранени за историята богатствата на Голямата базилика, археолози и общински власти обединиха усилията си около превръщането на Небет тепе в привлекателен туристически обект. На пъпа на Пловдив - на ул. "Отец Паисий" 13, бяха разкрити уникални римски терми, които тепърва ще радват гражданите и гостите на града.  

И през тази година археолозите ще продължат активно да работят на различни обекти, така че тепърва ще ни радват с добри новини. Реставраторите ще влязат и в някои емблематични сгради под тепетата, за да ги възстановят по примера на обновените фасади на Етнографския и Природонаучния музей.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...