четвъртък, 23 Май 2019 01:39 ч.

Куртово Конаре излиза на протест срещу кариера

Протестиращите настояват ЕК да замрази фондовете за околна среда, ако страната ни не затвори кариерата за добив на мрамор край селото
06.04.2017   |   07:41
Прочетена: 2089   |
Коментари: 2
Куртово Конаре излиза на протест срещу кариера

Жители на Куртово Конаре излизат днес на протест заради кариерата за добив на мрамор в землището на селото им.

„Вече година водим битки с институциите и настояваме тя да бъде закрита, но това не се случва”, заяви пред „Марица” Васил Къдринов от Инициативния комитет. Той обясни, че след протеста им в София през април миналата година от Министерство на енергетиката обявили, че спират концесията. По-късно обаче станало ясно, че кариерата може да работи, след като изпълни поставените условия за оросителна система и получаване на разрешително за водовземане. Концесионерът „Персенк Инвест” ООД изпълнил поставените условия. Според Къдринов разрешителните са издадени в нарушение и в момента Инициативният съвет ги обжалва в съда.

Нашата цел е спиране на концесията, защото смятаме, че мястото на тази кариера не е там, допълни Къдринов. Прах, шум и взривове тормозят местните и унищожават обработваемите земи в близост. 

Къдринов обясни, че днес протестиращите ще бъдат запознати с писмо, което Инициативният комитет смята да изпрати до председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. С него те ще поискат, ако концесията на кариерата не бъде спряна, Европейската комисия да замрази фондовете за околна среда, тъй като в страната ни не се работело в тази посока и случаят в Куртово Конаре бил показателен.

В България справедливост не получихме, институциите са корумпирани. Затова се обръщаме към ЕК, категоричен е Къдринов. Според него с въпросната концесия се унищожава зона от Натура.

Протестът е днес от 10 часа на паркинга до кметството в Куртово Конаре.

"Персенк Инвест” ООД получава концесията за добив на мрамори от находище „Куртово Конаре” с решение №227 от 26.03.2012  на Министерски съвет. Предложението е на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е оглавил ведомството 4 дни преди гласуването на МС. Според концесионния  договор дружеството трябва да инвестира 806 400 лв.

Куртово Конаре излиза на протест срещу кариера

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...