понеделник, 24 Февруари 2020 07:31 ч.

Кършияка бил най-разгулният квартал на Пловдив

Пияни жени, паднали разголени на земята, показват миниатюри от 18-и век
11.12.2016   |   13:48
Прочетена: 4852   |
Коментари: 0
Кършияка бил най-разгулният квартал на Пловдив

След хитовото изследване “Любовта и сексът в Османската империя” младите историци от Пловдив Румен и Росен Иванови публикуват нейното логично продължание “Пиенето в Османската империя”. Тя проследява механизмите на това явление, как и къде се е осъществявал този сложен обществен процес. Книгата е част от поредицата, започната от двамата братя - “Голямата Османска държава”. Те планират и следваща книга, посветена на ранната турска архитектура. Първата книга, която бе отказана за публикуване от 7-8 издателства, вече е напълно изчерпена от пазара.

Младите историци Иванови правят подробно проучване как и къде са пили в големите османски градове.

 В самия Пловдив, когато бил в пределите на Османската империя, също имало доста кръчми. Повечето от тях се намирали на територията на Кършияка.

Турската кръчма, или мястото, където се консумирало вино и ракия в големи количества, се наричала мейхане. Мей означавало вино, а хане - дом. Словосъчетанието е персийско, тъй като по онова време до 30-40 % от думите в официалният турски език били с такъв произход. От мейхане идва сегашното механа. Самите турци  отбелязвали в данъчните си регистри подобни заведения с формулировката “Стаи за ергени и зрели мъже”. И, разбира се, като във всяка източна история, която нарушава религиозните табута, се стига до крайностите. Всички кръчми са имали специални стаи, за “неморални” дейности с мъже кючекчии и жени. Границата между  публичен дом и кръчма  била почти невидима, обясняват историците Иванови. 

“Османците не измислят нищо ново. Мейханета са съществували, макар под друго име, още по времето на Византийската империя. Макар пиенето на алкохол да е забранено от религията, те продължават да съществуват. Учените обясняват това с търпимостта, която завоевателите са проявявали към някои порядки”, разказват братята.

С превземането на Константинопол турците откриват в града 600 кръчми, които работели на пълни обороти. При султан Сюлейман Великолепни, който управлява 50 години по-късно, бройката им скача на над 1000. “Султаните не одобряват съществуването на “Домове за ергени и зрели мъже”, ала и рядко ги забраняват. По правило 90 % от османските султани са били големи пияници. И забраните идват обикновено от най-върлите пиячи от тях”, обясняват Румен и Росен. Такъв бил случаят със Селим Втори, който забранил мейханетата, но загинал “геройски” в банята си напълно пиян. “Правел оргия, пил много, стъпил на мокрите плочки, хлъзнал се, ударил се лошо и умрял”, описват този позорен край братята. Неслучайно този 11-и поред султан на Османската държава има прозвището “Пияницата”.

Мурад IV се обличал като прост селянин и обикалял кръчмите да следи колко хора ходят в тях. Бил потресен от “социологическото” си проучване. И той опитвал безуспешно да забрани кръчмите.

Един малко известен факт е, че има и периоди, когато османската държава е прочута с производството си на скъпи алкохолни напитки. По време на специално изложение в Париж през 1812 (годината, в която император Бонапарт тръгва на поход срещу Русия), турците печелят наградата за “Най-добър коняк”.  

Религията може да е забранявала пиенето, ала животът го приемал. Освен че пиели вино и ракия, султаните внасяли тези продукти в големи количества в двореца. Имало  специални помещения, където те са консумирани. Интересното е, че самите турци не произвеждат твърд алкохол и вино. Това е работа, оставена изцяло в ръцете на християните, основно арменци и гърци. В столицата Константинопол по улиците  имало арменски продавачи, нарамили гюмове с вино или ракия. Продавали са накрак, както в Пловдив допреди 60-70 години  имало албанци, продавачи на боза.

Повечето от кръчмите са били държани от арменци. “Първите турци кръчмари се появяват едва след обявяването на републиката. В първите години на империята освен съдържател на мейхането, който по правило е християнин, е имало и Мадам, обикновено стара арменка, която се е грижела за проститутките в кръчмата. Така се оформял този ориенталски комплекс за отмора - като място за пиене и секс. В столицата повечето били близо до Босфора и Златния рог. Там  всяко подобно място предлагало изтънчени рибни специалитети, купени от току-що акостирали с улов кораби. 

“Интересното е, че по онова време са пиели и много жени. Има миниатюра от 18. век, която показва пияна жена, която е паднала полуразголена на земята”, разказват Румен и Росен. И добавят, че в онези мейханета редовни клиенти са били еничарите. А те имали самочувствието на елитна войскова част и често са  предизвиквали сбивания. Не е било никак приятно и умно да тръгнеш да спориш с пиян еничарин. А да се сбиеш, било често самоубийство.

 

 

Султан влюбен в гръцки поп

Като на всяко място, където се пие без мярка, и в Османската империя се развил бурно музикалният жанр - кръчмарски песни. Във всички се пеело за любов, мъка и онова неприятно състояние, при което хем пиеш, хем не се напиваш, а оттам - и не забравяш. В една от най-известните се казва: “Сбогом, кръчмарю! Докога ще пия във все същата чаша вино! Защо не мога да се напия? Да не би да съм влюбен?”. Има и такава, която звучи като българска стара градска песен. Тя е посветена на истанбулските улици и лиричният герой пита в рефрена защо те са му отнели любовта. Тук не може да не се спомене прочутото стихотворение на султан Мехмед Завоевателя, което е посветена на греховното му желание към виното и един млад гръцки поп от Галата, в който бил лудо влюбен, казват историците Иванови.

 

Тревога в покоите, принцът се друса

Султан Баязид II написал писмо до великия везир, в което го заплашва, че “ще му резне главата” за това, че е допуснал принцът, бъдещият султан, не само да пие, но и да употребява наркотици. Става въпрос за опиум, който е бил широко разпространен в империята. Историята мълчи за това, дали младият принц е влязъл в правия път и е отказал дрогата, ала се знае, че везирът не е екзекутиран. 

Историята помни и друго - султан Махмуд II, от края на 19. век, е прочут любител на коняка.

 

Наказания в двореца - 100 тояги за пиян паж

Младите слуги в двореца често  пиели в извънработно време. Има документиран случай на паж, който е хванат с гърне джибри в стаята си. Надзорникът му усетил, че младежът мирише на вино, влязъл в стаята му, отворил долапа, където младият мъж трябвало да държи вещите си и го ударила силната миризма на втасали джибри. Пажът сам си ферментирал пиенето в една голяма делва. “Има миниатюра от 17. век, която показва как наказват със 100 тояги дворцов паж, защото пиел”, разказват Румен и Росен Иванови.

 

Жива музика и кючекчиииз пивниците

Във турски мейханета освен задължителния оркестър с жива музика, е имало и стаи, обслужвани от мъжете кючекчии. За тях двамата историци разказват подробно в “Любовта и секса в Османската империя”. Повечето са били от Западна Европа - французи, италианци и много холандци. Дали са попаднали в империята като пленници, или от любов към хомосексуалния разврат, историята мълчи. Те  били дебели, майстори на кючека и с женски черти. И са спели с мъже срещу заплащане.

 

Duz raki и sakiz raki

 

 

Турчин носи друг пиян турчин в кош. снимката е от средата на 50-те години

Във всяка една англоезична кръстословица стои и въпросът „Названието на турското бренди”. И отговорът е „raki”. 

По времето на Османската империя повечето думи имали арабски корен и ракия идва от арабската „арака” или „араки”,  което значи дестилиран. Тази ракия се леела в  мейханетата в Османската империя, които били  държани от албанци или гърци,  както твърдят в книгата си и братя Иванови. 

Брендито или ракията сервирали задължително с мезе или морски дарове. Когато към ракията се добавял анасон, тя става „duz raki”, или „чиста ракия”. 

Когато към нея добавяли хиоската смола мастик, става „sakiz raki”, или „мастика”.

Румен Иванов
Румен Иванов
Кършияка бил най-разгулният квартал на Пловдив
Кършияка бил най-разгулният квартал на Пловдив

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...