петък, 20 Септември 2019 22:32 ч.

Левът ни - наследник на лъвския долар

Чешкият талер от чисто сребро превзе света през 16. век и днес е най-желаната валута на планетата
08.10.2017   |   09:10
Прочетена: 1096   |
Коментари: 0
Левът ни - наследник на лъвския долар
Снимка: Първият сребърен талер (долар) сечен в долината на Йоахимов

Венецуелският президент Николас Мадуро опита да “срине долара” на 15 септември. В този ден той обяви цените на петрола, който страната му експортира, в китайски юани. Преди 14 години същото заплаши и предшественикът му Уго Чавес. “Мадуро опита да покаже среден пръст на Вашингтон”, писа изданието Oilprice.com.

По дискусионните студия в руските телевизии местните корифеи на икономиката постоянно плюят долара и обясняват, че американците печатат хартийки без покритие. И светът е толкова глупав, че приема тези хартийки. Не обясняват обаче защо хората не искат да пестят в рубли и юани.

Въпреки това американските “хартийки” се ползват от доверието на всички и са предпочитани за търговия и инвестиции. Каква е историята на тази уникална валута? “Долар” се наричат парите в обращение в 10 страни в света. В още 12 островни територии и държави американският долар е основно платежно средство. Има и още две съвсем неочаквани страни - България и Румъния, където, според историците на тази валута, местните пари - левове и леи, също са свързани с легендарния долар.Историята на долара е като приказка от стара чешко-германска легенда. Всичко започва на 15 януари 1520 година в малкото бохемско градче Йоахимов, близо до Карлови вари, или Йоахимстал, както го наричат немците. Тогава е отсечен първият сребърен талер от мините в градчето. Преди това тук са открити големи рудни залежи от сребро. И понеже то е много чисто, графовете Фон Шлик, които владеят градчето, започват да секат монети.

На гърба им е изобразен лъв. Скоро цяла Европа се влюбва в сребърните пари от Йоахимстал, предпочита ги за платежно средство заради високата проба чисто сребро и на много места ги претопяват и отливат от тях свои талери. Думата “талер” идва от немско съкращение на “сребро от долината”. А “Йоахимстал” означава “Долината на Йоахимов”.

Чехите ги наричат “толар”, унгарците “талер”, датчани, норвежци и шведи - “далер”. Холандците назовават тези предпочитани сребърни пари “даалдер" или "далер”, италианците “талеро”, поляците “талар”. Парите са популярни чак в Етиопия, където ги наричат “талари” и в далечна Персия като “даре”. В тогавашна Англия им викат “долар”. Шекспир споменава за долари на много места в пиесите си. По това време сребърните долари са предпочитана валута в Шотландия. В първия акт на “Макбет” говори за “десет хиляди долара”. Критиците обаче напомнят, че шотландският крал е живял през 11. век, а талерите се появяват много по-късно.  

Изображението на лъв е много важно за доларите или талерите. След чехите и холандците пускат свои талери. Наричат ги “leeuwendaler” или “лъвски далер”. Тези пари започват за циркулират из Средиземноморието и Близкия изток. След това попадат в холандската колония “Нова Нидерландия” в района на Ню Йорк. И нюйоркчани стават първите, които започват да наричат парите освен “далер” и “лъв”. Тук историците на нумизматиката намират връзка с бъдещите валути на България и Румъния. И на двете места те са “лъвове”. Българските изследователи обаче не виждат подобна препратка с холандските далери в Ню Йорк.

След чехите и холандците тези, които имат най-голям принос за световния триумф на долара, са испанците. Веднага след покоряването на империята на инките те откриват една от най-големите геологически аномалии в света - сребърната планина Потоси в Боливия. За 4 века от недрата  са добити нечуваните 60 000 тона сребро.

Така Испания създава монетата от 8 реала, известна още като “piece of eight” или “peso de ocho” (осем парчета) на испански. От нея идва и бъдещият знак на долара - “$”. Тя е с толкова висока проба сребро, че е любимо платежно средство в 13-те американски колонии, които един ден ще станат Съединени американски щати. Навсякъде наричат испанските “8 реала” - долари. След войната за независимост става съвсем логично паричната единица на новата държава да се казва така.

На 2 април 1792 година първият секретар по финансите на Съединените щати и създател на банка Федерален резерв Александър Хамилтън представя пред Конгреса средното чисто сребърно съдържание в испанските долари. То е 24.057 грама. Това се приема за дефиниция и на новия американски долар. Решено е той да съдържа 1485 части чисто сребро и 179 части примеси.


 

 

Геологичното чудо

Освен сребро мините край чешкия град Йоахимов са богати на уран, никел и бисмут. Точно от уранови остатъци от Йоахимстал Мария Кюри открива новия химичен елемент Радий и така печели Нобелова награда. Тук е открит първият Радон СПА в света още през 1906 година. След това такива заведения се появяват в близките Карлови вари, Мариенбад и Франценсбад.


 

Кой му тури знака $

Испанското наследство, свързано с американския долар, не свършва само с името на новата валута. Знакът  “$”, също има испански произход. Според една малко вероятна версия в началото той е бил “Ps” от “песо”. След време буквата S е “изяла” Р-то и така се е получило “$”. 

По-вероятната история, която учените приемат, ни връща още във времената на кралете Изабела Кастилска и Фердинанд Арагонски. По тяхно време Христофор Колумб открива Америка. До този момент сребърните пари в кралството са изобразявали Херкулесовите стълбове - древното име на Гибралтарския пролив, като две колони.

През тях минават змиеобразно две знамена, на които пишело на латински “Non plus ultra” (Не по-нататък) - тоест тези пари важат до Херкулесовите стълбове и “не по-нататък”. С откриването на Америка надписът е променен на “Plus ultra”, което означава “И отвъд”.

Доларовият знак е с една или две черти - колкото са Херкулесовите стълбове на испанските долари. Лентите, които се вият през тях са като буквата “S”. Тази версия за произхода на доларовия знак се приема от най-много изследователи. 

Третата версия за знака на долара е, че това е променен надпис “US”, при който след време, долната част на U-то е изчезнала. Според д-р Джеймс Алтън Джеймс знакът с две черти е въведен от американския патриот Робърт Морис през 1778 година. Самият той дарява 82,4 милиона долара по сегашния курс, лични пари за американската революция. Теорията почти няма поддръжка./Марица.бг

тагове
Хелкулесовите стълбове и виещия се около тях пергамент с надписа Plus Ultra дават знака на долара
Хелкулесовите стълбове и виещия се около тях пергамент с надписа Plus Ultra дават знака на долара
Две от теориите за произхода на знака на долара
Две от теориите за произхода на знака на долара
Гравюра, която показва как се добива сребро в Йоахимстал през 16 век
Гравюра, която показва как се добива сребро в Йоахимстал през 16 век
Сребърната планина Потоси в Боливия
Сребърната планина Потоси в Боливия
Испански сребърен долар от времето на Филип Пети
Испански сребърен долар от времето на Филип Пети

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...