понеделник, 19 Март 2018 04:37 ч.

Лев за квадрат на магистралата скара съветниците от Марица

4,8 дка край Царацово останаха без решение за продажба заради спор за цената
22.02.2017   |   13:02
Прочетена: 973   |
Коментари: 6
Лев за квадрат на магистралата скара съветниците от Марица

Дебати около продажбата на общински терен от 4,8 дка с лице на магистралата разгорещиха сесията в община "Марица" вчера. За имота в землището на село Царацово общинската администрация поиска цена от 1000 лв. за декар, позовавайки се на оценка, направена от лицензиран оценител. Теренът е с лице към магистралата. Срещу цената обаче скочиха съветниците от БСП.  

"Предложението за 1 лев на квадратен метър е смехотворно. Имам информация за сделки в района, сключени за над 35 евро", заяви Николай Копринков от БСП. Той предложи 20 лв. за квадратен метър. Подкрепи го съпартийката му Ваня Петкова, като заяви в залата, че е скандално да продават земя на къра във Войсил за 800 лв., а на магистралата - за 1000 лв.   

Съветниците поискаха да чуят мнението и на кмета на селото Димитър Петров, който обясни, че цена от 20 лв.  е висока за земя със земеделски статут в района.  

В спора се намеси и съветникът Пламен Петков от Реформаторския блок и председател на СДС в община Марица. Той попита колегите в залата защо при всяка продажба подозират някаква далавера? Петков помоли съветниците да не гледат на всеки инвеститор като на мръсен капиталист. След това се опита да им обясни, че теренът има лице към магистралата, но това не гарантира продажбата му, тъй като отварянето на връзка към аутобана си е истинско ходене по мъките.

Някой от вас отварял ли е връзка към магистралата?, попита на всеослушание Петков. А след това допълни: Ами да опита, ако иска да умре по средата на процедурата.

Кметът на общината Димитър Иванов потвърди думите на Петков и обясни, че има много чуждестранни инвеститори, купили земи в близост до магистралата, но точно поради тежката процедура за отварянето на връзка инвестиционните им намерения са останали неосъществени. А някои даже вече не са сред живите.  

Иванов подчерта, че предлаганите цени за продажба на терените е на базата оценка от лицензиран оценител. Средствата ще се използват за обновяване на селата в общината. Кметът подчерта, че всички търгове са прозрачни и ако някой от съветниците има съмнения, да заповяда в комисията. След това кметът заяви, че за терена в близост до магистралата е съгласен цената да е двуцифрено число, без да уточнява колко точно.  

В края на дебатите д-р Росен Димов от БНЗС поиска да се оттегли точката и да се направят допълнителни консултации. Да се провери има ли инвеститорски интерес към терена и при каква цена. Според Димов, ако гласуват сега цена, а тя се окаже висока, общината ще плати за процедурата, а накрая може и  да не успее да продаде терена, както вече се било случвало неведнъж, припомни съветникът.    

Така точката остана без решение. 

Междувременно съветниците дадоха съгласието си друг терен в Царацово, представляващ 2,5 дка изоставена овощна градина, да бъде продадена за 7 хил. лв. за дка. Предложението на общинската администрация бе за 1000 лв. на дка, но съветниците го отхвърлиха.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4373
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...