неделя, 19 Януари 2020 20:48 ч.

Лекари: Грипната епидемия идва в края на януари

Носете маска само ако вече сте болен, мийте ръцете по-често със сапун
09.01.2018   |   10:50
Прочетена: 1050   |
Коментари: 0
Лекари: Грипната епидемия идва в края на януари

След като бе диагностициран първи случай на "Хонконг" у нас за тази година, медиците очакват това да е вирусът, отговорен за тазгодишната грипна вълна. В Пловдив все още обстановката е спокойна, като според лекарите бумът на заболели ще е в края на януари и началото на февруари. Специалистите посочват, че грип с щам H3N2 протича тежко. Започва с внезапна много висока температура от 39-40 градуса. Придружен е от болки в мускулите и ставите по цялото тяло, болки в гърлото, затруднено дишане.

Добрата профилактика е един от основните начини, които предпазват от зараза. Затова специалистите съветват да стоим по-далеч от хората, с които разговаряме, и да проветряваме често помещенията. Пенсионерите са сред най-уязвимите, затова е добре да ограничат контактите и да стоят повече вкъщи.

Ръцете трябва да се мият по-често със сапун и топла вода. Носенето на хирургична маска пък не е препоръчително при здрави хора. Ако все пак решите да носите такава, задължително я сменяйте на 1-2 часа, тъй като се овлажнява от дишането и става неефективна. Маската обаче е задължителна за болните, които трябва да излязат навън, защото предпазва от разпространение на заболяването.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...