четвъртък, 22 Август 2019 09:50 ч.

Липсата на апетит може да е сигнал за психично заболяване

За деца и юноши с хранителни разстройства семейното участие и подкрепа са от съществено значение за навременното откриване и успешното им лечение, категорична е д-р Елисавета Павлова
24.07.2017   |   18:05
Прочетена: 1117   |
Коментари: 0
Липсата на апетит може да е сигнал за психично заболяване

Хранителните разстройства са потенциално животозастрашаващи заболявания, с най-висока смъртност от всички психични разстройства. Те засягат около 70 милиона души в световен мащаб независимо от възраст, тегло, тип тяло, раса, националност, сексуална ориентация, пол и социално-икономически статус. Заради третирането като теми табу и дезинформацията твърде често засегнатите хора не търсят помощ. Разстройство на хранене при преяждане, булимия нервоза, анорексия нервоза и други хранителни разстройства имат генетична основа, а последните изследвания потвърждават по-новите подходи към лечението. Нарушенията в храненето вече не се считат за "избор", а възстановяването вече не е рядко. Ранното лечение обаче е ключът към трайните положителни резултати в борбата с хранителните разстройства.

---------------------------------------------------------------------------------

„Не всяка хранителна приумица представлява хранително разстройство. Разликата между болестта и доброкачествените особености се намира зад целта и компулсивността на поведенията на индивида. Когато използването на храна надхвърля усилия за постигане на ситост, зареждане с гориво или общителност, родителите трябва да станат по-бдителни и да участват в разговор с детето си”, категорична е д-р Елисавета Павлова, консултиращ психолог за засегнати от хранителни нарушения и за родители на такива, лектор на курсове, семинари и обучения и основател на първата българска организация за хранителни нарушения - Асоциация УНИКАЛ. Според нея активното участие на родителите във възстановяването на детето обикновено е средство за улесняване на изцелението - признавайки ранните предупредителни признаци на болестта.

”По времето, когато родителите виждат видими признаци на хранителни разстройства, като например бърза загуба на тегло, натрапчиво правене на упражнения, пропускане на хранения, изчезване в банята по време на хранене или след това, тогава е вероятно болестта вече да е взела превес над детето”, обяснява специалистът.

Другите видими показатели на ранен стадий на хранително разстройство включват спазване на диета, достигане на пубертет в ранна възраст и показване на загриженост за наддаване на тегло, придирчиви или прекъсвани по-рано от нормалното хранения, интерес в четене на етикетите на храните и в броенето на грамажа на мазнини и калории. Ясен сигнал за родителите трябва да бъде също желанието на детето да стане вегетарианец, избягване на сладкиши, пиенето на много вода или диетични напитки, за да заемат мястото на храната, нежелание да се храни в присъствието на семейството и други хора, скриване на храна, епизоди на гуляй хранене или ограничаване на храна.

”Признаването на ранните предупредителни признаци на болестта позволява на родителите да хванат заболяването в зародиша, преди да се е развило напълно, и да се улесни навременното и ефективно възстановяване. Родителите трябва да разберат, че хранителните разстройства не са за храна. Те са личностната злоупотреба с храна като начин за решаване на емоционални проблеми. Те могат да наблюдават по-малко видимите признаци на болестта в емоции, поведение и нагласи, които не е задължително да се отнасят до храната и храненето”, посочва д-р Елисавета Павлова.

Психологът отбелязва, че ранните признаци на заболяване се групират, приемайки формата на проблеми със самоконтрол или самочувствие, поведенческа прекомерност или липса на гъвкавост, черно и бяло мислене, трудности при справяне със стреса, умора и загуба на мотивация, депресия и социално оттегляне, опасения за тялото, трудности при разпознаването и изразяване на чувства, както и трудности за смело и ефективно решаване на проблеми.Какво трябва да направите, ако подозирате, че детето има анорексия? 

Родителите имат жизненоважната роля в живота на младежите с анорексия или със симптоми на хранителни разстройства. Ако детето им не признава съществуващ проблем или откаже да е отговорно за неговото състояние или да се грижи за себе си, то зависи от родителите да:

 • Поемат нещата в свои ръце.
 • Знаят какво търсят или ако не, да се информират от професионални източници, такива като сайта на първа българска организация - Асоциация УНИКАЛ.
 • Разберат какво е анорексия нервоза и другите форми на хранителни разстройства.
 • Говорят с детето си. Обсъждането на съществуващ проблем няма да направи нещата по-лоши, но като се определи като такъв, може да улесни намирането на възможни решения.
 • Потърсят професионална помощ и се образоват от родителско ръководство, подготвено от специалист в сферата на хранителни нарушения.


Липсата на апетит може да е сигнал за психично заболяване
Липсата на апетит може да е сигнал за психично заболяване
Липсата на апетит може да е сигнал за психично заболяване

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...