сряда, 19 Февруари 2020 03:23 ч.

Лифт до Альоша ще има, ако гражданите решат

18.01.2018   |   11:17
Прочетена: 1181   |
Коментари: 0
Лифт до Альоша ще има, ако гражданите решат

Лифт, който да качва посетителите до върха на Бунарджика, предлагат от екипа на „Геопонт Чухъл” ДЗЗД. Към съоръжението ще има съответните преносни мрежи, а в добавка по хълма трябва да се оформят нови пешеходни алеи и алеи за велосипедисти - това е записано в Плана за управлението му. С уточнението, че лифтово съоръжение ще има единствено след като се проучи общественото мнение на пловдивчани. От екипа на „Геопонт Чухъл” ДЗЗД препоръчват „реализацията на обекта да не засяга съществуващи скални разкрития и  да не уврежда видове с висок консервационен статус”.

С Подробния паркоустройствен план на хълма, приет през 2009 г., територията му е причислена към зелената система на града, т.е. парк за широко обществено ползване. До края на ХІХ век хълмът е извън града, не е залесен и  не е представлявал интерес за пловдивчани. Първото засаждане на голите места на Бунарджика станало на 25.VІІІ. (6.ІХ.) 1881 г., във връзка с едно решение на градския съвет за тепетата да се полагат по-големи грижи. Така хълмът постепенно се превръща в “диво место”, обрасло с дървета и храсти, редуващи се с цветни полянки, прорязани от малки поточета, местообитание на множество птички. През 30-те години започва изграждането на пътеките с каменни стъпала и парапети, настлани с дребен паваж, които достигат до върха. По това време се изграждат колонадите и арките на водопадите, циментовата пързалка и ресторантът над тях. През 50-те се заражда идеята за изграждане на паметник на съветската армия - вдигат го през 1956-1957 г. По това време строят летния театър, стадион “Кочо Цветаров” с баскетболно игрище. По-късно, през 60-те, правят и  стълби в скалните масиви, и алпинеуми във високата част. През 1990 г. НИПК обявява хълма за паметник на градинско-парковото изкуство, а през 1995 г. МОСВ го обявява за природна забележителност.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...