петък, 28 Февруари 2020 23:59 ч.

Лицето ни издава, когато сме болни

08.01.2018   |   20:45
Прочетена: 539   |
Коментари: 0
Лицето ни издава, когато сме болни

Когато сме неразположени, околните много лесно могат да разпознаят това, дори да не проявяваме отчетливи симптоми като кашлица, хрема и др. Ново проучване разглежда показателните изменения в състоянието на лицето, провокирани от простудата и грипа, и доказва, че те почти винаги оставят следите си върху изражението ни и то издава здравословните проблеми. В хода на проучването е установено, че може успешно да се разграничат болни и здрави хора единствено чрез преглеждане на техни снимки.

За целта на експеримента са подбрани 30 доброволци. В първият етап на изследванеот те са инжектирани с много ниски дози болестотворни бактерии, причиняващи баналните настинки. Количеството на бактериите не е било достатъчно да провокира реална инфекция, но е отключвало активен имунен отговор. В такива моменти човек проявява познатите първи симптоми на настинка - отпадналост, леко главоболие, мускулни и ставни болки. 3 часа по-късно на всеки доброволец е направена снимка в анфас с максимално неутрално изражение.

При всички участници в експеримента имунният отговор е бил достатъчен да неутрализира бактериите и само няколко часа по-късно симптоматиката напълно е изчезнала. Тогава са направени нови снимки на доброволците, отново с максимално близко до естественото им изражение.

Подбрани са 60 допълнителни доброволци, които са прегледали и двете снимки на всеки от доброволците. Те са разполагали само с по 5 секунди, за да разгадаят на коя от двете снимки всеки доброволец е проявявал лека симптоматика на настинка и на коя е бил напълно здрав. Установено е, че в 80 % от случаите те успешно са отгатвали здравословното състояние на сниманите само по тяхното изражение.

Анализирайки допълнително снимките, учените отделят допълнително време да установят кои са най-издайническите промени в чертите на лицето, по които може да се съди, че човек е с влошено здравe. Установяват, че това най-често са обезцветените устни, по-бледото от обикновено лице, леките отоци около долните клепачи, леко провисналите горни клепачи и зачервените очи. Едновременното наличие на повече от един от тези белези е ясен сигнал за настинка, включително в начален стадий.

Източник: puls.bg

тагове

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...