вторник, 20 Февруари 2018 03:15 ч.

Лъчевата терапия в КОЦ-Пловдив е на най-съвременно ниво

Цялото лечение, включително и всички консумативи, са напълно безплатни за пациентите
20.02.2017   |   13:50
Прочетена: 3154   |
Коментари: 11
Лъчевата терапия в КОЦ-Пловдив е на най-съвременно ниво

Отделението по лъчева терапия към КОЦ - Пловдив предлага на най-съвременно ниво лечение на онкологично болни. То е високотехнологично, съчетаващо иновативните лъчетерапевтични техники с най-новите медицински познания в областта. В отделението се залага не на количеството пациенти, а на качеството на провежданото лечение.

Сроковете за започване на лечението за болните са максимално съкратени, като за пациенти, които не желаят да заемат легло в отделението, в рамките на една седмица се планира и започва лъчелечението. „Разполагаме със съвременен мултимодален линеен ускорител на американската компания VARIAN, който предлага възможности за голям избор на енергии с цел постигане на оптимален резултат и прецизно облъчване както на дълбоко разположени тумори с фотонно лъчение, така и повърхностни лезии с електронно лъчение”, посочи проф. д-р Мариана Янева, управител на КОЦ - Пловдив.

От тази година в центъра се провеждат освен 3D-конформно лъчелечение, така и авангардните за България техники - лъчелечение с модулиран интензитет (IMRT) и ротационно обемно модулирано по интензитет лъчелечение (RapidArc). Модулирането на интензитета на лъчението свежда до минимум нивата на поета радиация от здравите тъкани в съседство с облъчения тумор, а при така наречената бърза арка (RapidArc) апаратът се върти около пациента и за няколко минути извършва прецизно фокусиране на дозата в тумора със запазване на дори най-близко разположени здрави тъкани и органи. Системата за проверка и контрол на линейния ускорител се управлява от 4D интегрирана конзола и включва последно поколение оборудване, разположено на автоматизирани рамене към ускорителя.

„Това позволява използване на иновативната CBCT технология за адаптиране на данните при всеки сеанс и ежедневен контрол”, обясни проф. Янева. Облъчват се болни с всички видове онкологични заболявания - на гърдата, на женската полова система, урологични тумори и тумори на простатата; тумори на централна нервна система и не на последно място тумори на глава и шия, като при тях в някои случаи се прилага комбинирано лечение - лъчелечение и прицелна лекарствена терапия, за която КОЦ разполага с всички необходими съвременни медикаменти. Цялото лечение, включително и всички консумативи са напълно безплатни за пациентите.

Колективът на Отделението по лъчелечение се състои от 5 лекари, от които професор с три специалности, 3-ма специалисти с дългогодишен опит и един специализант. „Разполагаме с 3-ма физици-експерти със защитена специалност медицинска радиологична физика, както и с квалифициран лаборантски и сестрински персонал. Последните години екипът от специалисти е обучен във водещи европейски лъчетерапевтични центрове (Швейцария, Дания, Италия, USA)", отбеляза проф. д-р Мариана Янева.

Сградата на лъчетерапевтичния център е съвременна, модерна, комфортна за пациентите, а легловата база, макар и недостатъчна, е на необходимото ниво. Максимално се използва апаратното време, като се работи трисменно, за да се отговори на нуждите на пациентите от цяла Южна България.

Лъчевата терапия в КОЦ-Пловдив е на най-съвременно ниво
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...