четвъртък, 22 Февруари 2018 10:49 ч.

Любимката на Хитлер - шпионка на Сталин

22.02.2017   |   10:51
Прочетена: 1095   |
Коментари: 2
 Любимката на Хитлер - шпионка на Сталин

Германската актриса и певица от унгарски произход Марика Рьок се оказа съветска шпионка - разкриха разсекретени досиета от архива на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) от сейфовете в Пулах.  

Рьок станала част от съветската агентурна мрежа през 1940 г., като тя предавала на руското военно разузнаване изключително важни информация, разкриват архивите, които бяха публикувани от германския таблоид Bild. 

От документ със сигнатура 101829-OT става ясно, че тя е била вербувана от  своя шеф Хайнц Хофмайстер, който по онова време вече бил агент на СССР.

Нелегалната шпионска група, в която била включена Марика Рьок, била ръководена от легендарният съветски разузнавач Ян Черняк, който въпреки рискованите мисии, които изпълнявал, винаги оставал неразкрит и поради това получил прозвището "човекът без сянка".

Той ръководел мрежа от 35 шпиони, сред които имало банкери, чиновници, както и германската актриса Олга Чехова.

Все още не е известно точно каква роля е изпълнявала Рьок в тази шпионска мрежа и какви информации е предавала. Но нейният съпруг, режисьорът Георг Якоби (починал през 1964 г.), също се оказал съветски агент. 

Марика Рьок започва актьорската си кариера през 30-те, след като нацистите идват на власт, като през 1935 г. се снима в първия си германски филм "Леката кавалерия" (Leichte Kavallerie). Той  открива пътя към звездна кариера в киното на Третия райх и я превръща в любимата актриса на Адолф Хитлер. Дори има многобройни слухове, че тя имала любовна афера с Йозеф Гьобелс.

След края на Втората световна война на Рок било забранено да се снима в киното, заради близките отношения с нацисткото ръководство. През 1951 г. Рок заявила, че приключва със своята актьорска кариера и иска да открие луксозен бутик в Дюселдорф, за да продава изделия от коприна и швейцарска вълна. Сега става ясно, че германското разузнаване още тогава подозирало, че това е само хитър ход и актрисата е продължила да работи за КГБ.

Марика Рьок умира от инфаркт на 16 май 2004 г. в австрийския град Баден на 90-годишна възраст.

 Любимката на Хитлер - шпионка на Сталин
 Любимката на Хитлер - шпионка на Сталин
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...