сряда, 21 Март 2018 01:09 ч.

Магазин на колела носи хляб в Родопите

Торби с пари висят по стоборите, бусът оставя самуните и взема стотинките
18.04.2017   |   19:50
Прочетена: 6769   |
Коментари: 0
Магазин на колела носи хляб в Родопите

Добре че всички си вярваме, затова висят така чанти с пари навсякъде. Ако бяхме на полето, досега да са ни обрали сто хиляди пъти, редят с усмивка хората в родопските села и отдалечени махали за доставките на хляб и лекарства. В това се влага голяма изобретателност и се разчита на честността на търговеца и местните, тъй като почти никой вече не иска да развозва хранителни продукти на загуба заради малкото население. Магазини по селата вече почти няма, а аптеки пък съвсем. Затова хората разчитат на магазините на колела.

В неделинското Върли дол цялото село от близо 150 души разчита за хляба на торбите, закачени на гаражи и стобори. Всеки оставя парите за насъщния вътре в чантата. Стар бус идва два пъти в седмицата по черния път да им достави хляба и хората са благодарни.

"Никой не пипа тук и не краде, аз си закачам торбата дори извън селото и бусът, като мине, ми слага хляб и взема колкото пари съм оставила в торбата", казва Хайра Джукова. Хората в горната махала пък се самообслужват от буса, тъй като всички си имат доверие. Човекът ни оставя буса отворен, ние си вземаме хляба и си оставяме парите, няма липси, казва и бай Раиф.

В златоградската махала Юруковци, от другата страна на баира, стар хладилник "Мраз" на самия черен път служи като пункт за доставка на хляб на Ружди Юруков. Родопчанинът отглежда овце и кози и често остава без хляб, понеже графикът му не съвпада с този на доставчика и се принудил да разчита на полуръждясал хладилник. Продавачът на хляба спира, отваря хладилника и го оставя в него. И вече имал редовно хляб. Преди това бусът, който кара хляб два пъти в седмицата в махалата, често си тръгвал, докато животновъдът е с козите и овцете на паша из околните баири. Понякога и той плаща на хлебаря, като оставя парите в електроуреда. Досега не са изчезвали нито хлябът на Ружди, нито пари. Той е вързал хладилника за две борчета. На горната част на кутията е поставил керемиди, които го пазят от ръждясване и да не влиза вода в него. В махалата, в която живеят 15-16 души, хляб се доставя в два дни от седмицата - понеделник и петък. 

 В родопското село Стърница преди няколко години пък бяха още по-изобретателни и правеха алъш-вериша с клечки. И в отдалеченото село в община Баните няма магазин и хляба се кара с кола. Тъй като не знаят кога ще дойде колата, а и масово си имат работа по ливадите, местните бяха си измислили система за пазаруване с клечки. Пред всяка къща на оградата се оставя торба с брой клечки вътре - колкото хляба трябва да се купят. Хлебарят брои клечките и оставя толкова самуни. На следващия ден в торбата са оставени парите за получения предния ден хляб. След това в Стърница се отказаха от клечките, но торбите продължават да са актуални.

Оригиналните похвати на хората от района не свършват само до хляба. Като предават млякото в село Давидково например, всяка фамилия гледа да има различен цвят кофи, за да не ги бъркат. Във Върли дол пък оставят кофите с млякото на улицата и млекарят си ги изсипва сам, а парите отчитат в края на седмицата.

 Млекарките са и най-точния транспорт. Млякото не бива да се разваля и затова пътуват навреме. Хората ги използват и за превоз до по-големи селища. На много места млекарят и хлебарят, както и селският кмет са натоварени да доставят и хапчета, защото старците нямат коли да стигнат до града да си купят. Особено по рецептите на хронично болните. Човекът, който има кола и редовно минава през селата, събира рецептите и купува в аптека в общината по списък илачи, а след това ги разнася по домовете.

В отдалеченото златоградско село Кушла най-ухажваният човек е шофьорът на автобуса."Той изнемогва вече, защото пътува празен, не му излиза сметката, и е напът да се откаже. С нас какво ще стане тогава, оставаме без никакъв превоз. Вторник, четвъртък и събота ни караше хляб и за това никаква стотинка не му плащат. Сега идва два пъти. Тук сме останали 50 старци, всеки месец ходим по два пъти на преглед и представи си автобуса да го спрат, какво ще правим. Трябва да се върнем в първобитния строй, да вървя с магарето напряко 18 км през баира до Златоград и още толкова обратно. Лекар и автобус като няма и хляб като няма кой да докарва, какво правим?! И ракията върви с него, и всичко. Спира животът", безпокои се Асен Калинов от Кушла.

Магазин на колела носи хляб в Родопите
Магазин на колела носи хляб в Родопите
Магазин на колела носи хляб в Родопите
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...