неделя, 25 Февруари 2018 13:29 ч.

Магистрала "Марица" - 16 километра = 20 години

* И Бойко Борисов няма да успее да завърши участъка Харманли-Свиленград до 2010 г.
19.01.2010   |   15:12
Прочетена: 11749   |
Коментари: 0
Магистрала "Марица" - 16 километра = 20 години

16 километра. Това е дължината на единствената завършена отсечка от автомагистрала "Марица" в региона. При това от няколко месеца едното платно от участъка е затворено и изобщо не се знае кога то ще бъде отворено отново. Именно заради бавните ремонтни дейности тази седмица на място се очаква да пристигне лично премиерът Бойко Борисов. В интервю за Канал 3 преди дни той изрази недоумението си от темпа на работа и се закани да инспектира аутобана, както и да говори с представители на фирми - изпълнителки. По думите на Борисов, не е невъзможно участъкът от Харманли до Свиленград да бъде приключен още до края на 2010 г. Въпреки твърденията му обаче това едва ли ще стане в толкова кратък срок.

Причината от една страна е некачествената работа на строителите. Магистралата на много места вече започна да "сдава багажа", показа репортерска проверка на "Хасковска Марица". На Бойко Борисов едва ли ще се хареса фактът, че например в уж завършената отсечка от Любимец до Харманли на няколко места вече са зейнали огромни трапове. На други пък аутобанът е станал вълнообразен, подобно е и положението на страничните зони за почивка, също в окаяно състояние.

Още по-критично е положението и на 3-километровото трасе от Свиленград към паркинг Генералово. Асфалтът там се е амортизирал, а дупките се превръщат в опасност за водачите. И тази отсечка бе отворена преди около две години, но в момента спешно се нуждае от рехабилитация. Най-вероятно тя ще бъде извършена през лятото, когато се приключат ремонтите и на лявото платно от Любимец до Харманли.

Както е известно пък отсечката бе тържествено открита и от министър Гагаузов, и от предишния премиер Сергей Станишев. Нискокачественият асфалт обаче веднага даде фира и се наложи спешното затваряне на едното платно, където сега старата настилка се избива и на нейно място се поставя нова, с по-дебел слой и по-добро качество.

Въпреки твърденията, че ремонтните дейности ще приключат до октомври, обаче това не се случи и в момента платното е затворено, като от няколко месеца там изобщо не се работи. Според твърденията на Пътно управление причината е в лошите метеорологични условия. Още преди време обаче стана ясно, че една част от държавното финансиране е стопирана и затова и фирмите - изпълнителки, забавиха значително темпа на работа. Стигна се дотам, че при посещението на бившия премиер Сергей Станишев преди две години за няколко часа на автомагистралата вреше и кипеше, като компаниите имитираха сериозна работа. Веднага след като Станишев обаче премина през този участък, те спряха работа.

Подобно бе положението и в последните две години, в които периодично работниците започваха работа за по няколко месеца и след това спираха. Консорциумът, който изгражда аутобана в тази отсечка, е Пътни строежи АД, собственост на Васил Божков. Като подизпълнители също са ангажирани голяма част от фирмите на милионера. Така например Мострой изграждат аквадукта до Харманли. Поне там в последните месеци се забеляза определено раздвижване и в основни линии той е на път да бъде съединен с пътя. Интересен факт е обаче, че мостът се прави вече 20 години. Нещо, което отбеляза и бившият министър-председател Сергей Станишев при инспекцията си в региона.

Самият той не успя да постигне определен успех и да пришпори работата по аутобана. Затова и сега интересно ще бъде да се види дали посещението на Бойко Борисов през тази седмица ще доведе до някакъв конкретен резултат.

 

 

 

 

 

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4063
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...