четвъртък, 18 Януари 2018 19:51 ч.

Мажоритарният вот е стъпка към силни региони

Пропорционалната система обслужва партийния апарат
26.10.2016   |   13:10
Прочетена: 1249   |
Коментари: 6
Мажоритарният вот е стъпка към силни региони

Мажоритарният избор на народните представители гарантира много по-ефективна работа на парламента в сравнение с действащата в момента пропорционална система.

Промяната на Изборния кодекс ще създаде условия 

да гласуваме за личности  с доказани професионални качества

и морал, а не за кандидати, спуснати от партийните централи и често непознати на избирателите.

Какво означава мажоритарен вот?

Мажоритарен вот се провежда в два тура по подобие на изборите за президент и кметове.  Както е известно, тази практика отдавна е въведена в държавите с развита демокрация -  Швейцария,  САЩ, Франция,  Великобритания, Канада.  Те избират своите народни представители  мажоритарно.

При новата система страната се разделя на избирателни райони, по-различни от тези в България.  Те могат да бъдат 240, тоест колкото са депутатските места  в Народното събрание.  Сега  в страната са сформирани 31 многомандатни района.

Мажоритарната  система предвижда всеки район да избира свой депутат.  При пропорционален вот, какъвто съществува  в България, изборът на народните представители става на базата на проценти. Гласуваме за листа, предварително наредена от партията,  и

сега често някои граждани  дори не знаят кои са кандидатите

и как се казват депутатите ни, които сме избрали в Народното събрание. 
На практика ние избираме една или друга партия, а не хора, които ще ни управляват.

Мажоритарните кандидати се избират от мнозинството на районите. Това е категорична стъпка към териториална децентрализация. Ако в Пловдив имаме 10  депутатски места, градът се разделя на 10 района. 

Сега избираме народни представители вкупом, без да знаем какви са. Все едно не става дума за  живи хора, а за проценти. Често кандидатдепутатските листи обикалят  из цяла България. Днес е водач в Силистра, утре в Пловдив, вдругиден -  в София или в Благоевград. Това е абсурдно, защото отговорността се размива.

При пропорционалната система се наблюдава и друго - например във Видин  един депутат се избира от 600 души, а в Пловдив - от 14 000.  Избирателните райони нямат  равната тежест.

Невярно е твърдението, че ако се въведе мажоритарен вот, в управлението на държавата щели да участват само две партии. 

Във Франция при  мажоритарна  система  в управлението участват

12 партии и 9 независими депутати.

Напълно погрешна е и тезата, че при мажоритарен вот  местни олигарси  и бизнесмени ще купуват депутати.  Много е трудно по този начин да се съберат над 50 процента от гласовете, каквото е  изискването при мажоритарен вот. Напротив, тогава ще бъде много по-трудно с купени гласове да станеш депутат. 

Мажоритарният вот е стъпка към силни райони. Пропорционалната система обслужва партийния апарат. Партийните централи нагласят листите, те спускат кандидатите, докато мажоритарният вот е насочен към засилване на ролята на регионите, чиито жители  ще поддържат тясна връзка със  своите депутати.

През 2009 г. беше въведен псевдомажоритарен вот.  В резултат на тази промяна избирателите имат право да отбелязват  кандидати във вече подредените партийни листи.  Така приетият избор все още е много далече от истински демократичния, тъй като  няма  състезание на двамата първи на балотаж.

Ако в един избирателен район има 20 000 души,  кандидатите могат да обикалят от врата на врата и всеки от избирателите ще може да се запознае с тях, а при победа на изборите

да търси отговорност или да подсказва проблемите

и решения. Сега при пропорционалната система тази връзка се губи. Виждаме депутатите, когато ги наредят на жълтите павета.  За съжаление не успяваме да научим техните имена дори и през  четирите години от мандата.

За мен пропорционалната система е борба за жълтите павета, а мажоритарният вот е борба за развитието на регионите.  Всяка развита икономика в напредналите държави е икономика на силни региони./Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
87
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...