понеделник, 19 Февруари 2018 06:05 ч.

Майсторите на зелника живеят в Априлци

Писателят Трифон Кунев станал кръстник на селото
19.03.2017   |   07:22
Прочетена: 941   |
Коментари: 1
Майсторите на зелника живеят в Априлци

Не е нужно човек да му мисли много, за да разбере откъде идва името на Априлци. Кръстник на селото станало въстанието от 1876 г., а идеята била на писателя Трифон Кунев.

Дълга е историята на това местенце. Още в древни времена районът бил обитаван от траките. Доказателство за това са множеството открития при правените разкопки. Наред със съществуването на тракийски могили край селото са намерени редица предмети, свидетелстващи за това. В покрайнините му са намерени златни накити и ракли, има и руини от стари гробища и турско селище. 

Има редица легенди, споменаващи за село под името Бодерово, което се е намирало в югозападната част на днешното землище, но по една или друга причина било изселено от там. Най-вероятно още преди идването на османците то е изчезнало.

Според по-нови изследвания се твърди, че през 1625 г. в селото вече имало християнски семейства. От публикувани османски извори е очевидно, че през целия период на Османското владичество Априлци се развива като селище с преобладаващо мюсюлманско население, като за известни периоди от време се заселват и християни.

По време на Освобождението е с чисто турско население, но след това турците се изселват и на тяхно място се заселват българи от пострадалите заради Априлското въстание и последвалата война райони. Така започва и новият живот за селището, развива се духовността и религията.

През 1934 г. след решението на новите закони за нови имена на населените места се стига до преименуване на селото. По съвет на известния писател Трифон Кунев новото название е Априлци заради това, че хората преселили се тук са пряко свързани с Априлските събития от 1876 г.

Априлци събужда не само интереса на туристите като приятно място за разходка, но и става избор за по-дълга почивка. Сгушено е под първите възвишения на средногорските хълмове и е малко и красиво райско кътче, където се отглеждат плодове и зеленчуци, а населението живее мирно и тихо. Вилите, които се продават тук, са от най-търсените в областта.

Едно от нещата, с които най-много привлича, е вкусната домашна храна. Традиционни за мястото са зелниците - баница със зеле, по уникален начин тук се приготвят пълнени чушки, ориз с месо, както и много странни палачинки на основата на кисело мляко. На събора в края на септември пък се събират гости от цялата страна. /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3954
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...