неделя, 21 Януари 2018 18:20 ч.

Мания по високи сгради завладя Пловдив

Небостъргачите пораснаха със 720 метра за век
12.02.2017   |   12:20
Прочетена: 4189   |
Коментари: 18
Мания по високи сгради завладя Пловдив

Манията по небостъргачите завладя и Пловдив. Влизаме в надпревара със столицата, къде ще се издига най-високата кула у нас. Това стана, след като ливански бизнесмен преди дни обяви, че вдига първия небостъргач в "Тракия". Двете кули - от 95 и от 130 метра - ще бъдат построени на свободния парцел до едно от големите кръстовища в квартала, точно до магазина на Декатлон и Lidl.


По света обаче манията по небостъргачите започва много отдавна. До XIX век здания, по-високи от шест етажа, са строени рядко. Развитието на технологиите в строителството, особено използването на стоманобетон и високоякостни стомани, както и появата на асансьорите, дават възможност да се вдигат все по-високи сгради. И то в пъти над съществуващите дотогава.Въпреки това до днес все още няма точна дефиниция какво е небостъргач. В Амстердам наричат така дори 40-етажна сграда, ала в Ню Йорк това се счита за ниско. С годините се наложи тезата, че небостъргач е всяка сграда с височината над 100 метра. На тази база, според Уикипедия, днес по света небостъргачите са общо 25. В този списък влизат само сгради с обитаеми етажи по цялата си височина. А тя е измерена от уличното ниво до най-високата архитектурно важна част, което изключва антените. Сред тях е Бурж Халифа в Дубай, ОАЕ. Другата е АОН Сентър в Чикаго, САЩ.Първият небостъргач е Манхатън Лайф Иншурънс Билдинг. Счита се за един от най-старите в света. Височината му е била 106,1 метра и е завършен през 1894 година. Сградата е първата в света с височина над 100 метра, но малко по-късно е изместена от лидерството от Милуоки Сити Хол. Съществува до 1930 г., когато е разрушена и на нейно място е построен „Ървинг Тръст Банк Билдинг“.За почти половин столетие, от 1931 г. до 70-те години, Empire State Building държи титлата за най-високата сграда в света. Само за тези 40-ина години нещата коренно се промениха. Днес небостъргачът в Манхатън дори не е в десетката на най-високите. В много азиатски държави небостъргачите никнат като гъби след дъжд. Така е и в Арабския свят. Последният шампион, или най-високата съвременна сграда се намира в Близкия изток и това е Бурдж Халифа в Дубай. Със своите 828 метра няма конкуренция. Поне засега.

 

Всичко за бъдещото архитектурно чудо на Пловдив - вижте ТУК

Мания по високи сгради завладя Пловдив

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
799
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...