събота, 17 Ноември 2018 15:29 ч.

"Марица" с две номинации за наградите "Пловдив"

Красимир Димовски и Владимир Балчев са нашият избор в разделите "Журналистика" и "Литература"
12.05.2015   |   14:24
Прочетена: 1710   |
Коментари: 4
"Марица" с две номинации за наградите "Пловдив"

Пловдивската опера ще бъде музикален домакин на тазгодишните награди "Пловдив" на 22 май от 18 часа в Дома на културата "Борис Христов". Двадесет и пет са предложенията за всички девет категории за най-престижните годишни призове за изкуство и култура под тепетата. Най-много са кандидатите в две категории - художествена литература и журналистика.

Любопитно е, че отличените за постиженията си в сферата на изящното слово тази година са все прозаици. Величка Настрадинова е предложена от поетесата Розалия Александрова за сборника си разкази "Кой крепи света". Людмил Попов и романът му "Цигански разкази" е фаворитът на издателя Марияна Добранова. Дългогодишният главен редактор на "Марица" Антон Баев и романът му "Рай друг не чакай. Записки на корабокрушенеца" също е сред отличените.

Предложен е от програмния директор на издателство "Хермес" Валентин Георгиев. Достойни конкуренти са му и две издания на "Жанет 45" - художествено-документалният сборник "Пловдив - другият бряг на Европа" и историческият роман "Балканският човек" на Йордан Велчев. Изключителният труд на Велчев е отличен от директора на Народната библиотека "Иван Вазов" Димитър Минев.

В раздел "Журналистика" предложенията са пет - редакторът на "Марица" Красимир Димовски за приложението "Литературна събота", дългогодишният шеф на екип "Култура" във вестника Евелина Здравкова за книгата "Размишления" с рецензии за Камерния фестивал, бившият кримирепортер Парашкева Иванова - за поредица разследвания за престъпни схеми, Пламен Асенов - за поредицата радио портрети "Великите европейци", и Сашка Пушкова - за предаванията си "Електрически съдби" и "Горещи пари" по БНТ 2.

За втора поредна година сред отличените за наградата е бившият футболист и настоящ художник Георги Убинов. Той ще се бори за номинация в категория "Изобразително изкуство" с още две предложения - на Ели Станчева за юбилейната  изложба в галерия "Ромфея" и на Трифон Неделчев - за изявата му в U P.A.R.K. Gallery. Както и през 2014 г., Убинов е предложен от няколко различни вносители - строители, приложници, художници. Този път той е отличен за картината си "Сълзите на Бенковски" от годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници.

Три са отличените постижения в раздела "Фотография и операторско майсторство" - Милан Христев за самостоятелната изложба "Репортажи от улицата" в рамките на Международните фотографски срещи, Тодор Васев за дългогодишната си дейност като художник, фотограф и филмов оператор и във връзка с неговата 80-годишнина, и Неделян Нешев - за изложбата на в. "Марица" "Богатствата на Южна България - манастирите в пловдивска епархия" и съвместния проект с БЧК "SOS".

Само с по две предложения за традиционните призове са няколко категории. В "Музика"  Евелина Здравкова е предложена от бизнесмена и собственик на "Роза импекс" Димитър Георгиев за книгата "Размишления", а музикалният директор на Операта Диан Чобанов е сред отличниците заради изключителното му постижение като диригент на "Кармина Бурана" за откриването на фестивала Open Opera.

Театралната гилдия също е излъчила две предложения, достойни за приза - на Радина Думанян за ролята на Матилда в "Чиста къща" и за изключителните художествени постижения в спектакъла "Евридика в подземния свят" на режисьора Стайко Мурджев.

В "Изкуство, предназначено за деца" комисията ще разгледа кандидатурите на девическата хорова формация "Евмолпея, предложена от фондация "Пловдив 2019", и на "I-Creative" Студио за изработването на сайта на Държавния куклен театър.

Здравка Петрова ("Герой на нашето време" от Лермонтов и "Катерушки" на Уля Нова) и Наталия Василева ("Чочарка" от Алберто Моравия) са двете предложения в раздела "Художествен превод".

Единствената категория, в която гилдиите не направиха предложение, остана "Архитектура". Там годишна награда "Пловдив" няма да бъде връчена.

НОМИНАЦИИТЕ НА "МАРИЦА":

"Марица" се включи в най-престижното състезание с две предложения за награди. В раздел "Журналистика" главният редактор на вестника Руси Чернев предложи Красимир Димовски за изключително успешното приложение "Литературна събота", част от голямата "Марица Уикенд". Притурката е поле за изява на най-значимите имена на българската литературна сцена с публикуването на стихове, разкази, откъси от романи, рецензии, книжни класации. 

Втората номинация за призовете "Пловдив" е на зам. главния редактор Спас Кузов. Неговото предложение е в раздел "Литература" - на Владимир Балчев за забележителния художествено-документален сборник "Пловдив - другият бряг на Европа" на издателска къща "Жанет 45". Марица.бг

"Марица" с две номинации за наградите "Пловдив"
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...