сряда, 18 Септември 2019 11:02 ч.

Мартеничка с маймунка за очакващите от закона

15.02.2016   |   13:23
Прочетена: 987   |
Коментари: 1
Мартеничка с маймунка за очакващите от закона

През тази седмица  бе съобщено, че делото за пране на пари срещу г-н Христо Бисеров е прекратено. Че г-н Христо Бисеров ще бъде оправдан по всички обвинения, които му бяха отправени, беше ясно още в деня, когато  тези обвинения бяха отправени към бившия заместник-председател на ДПС и Народното събрание и още по-бивш важен фактор в ръководството на мощната  някога партия  СДС.

Не става дума за дължащи се на свръх дарба прозрения. Беше видно, че г-н Бисеров си е планирал начинанието, предвидил е всички  евентуални пречки  при осъществяването му и се е постарал да си подготви противодействията срещу всички санкции, предвидени в закона за неговите планирани закононарушения.

Г-н Бисеров успя. Е, не на сто процента, защото има още едно дело, по което не е оправдан, но и това прекратяване по давност е въпрос на дни. Просто и в  този случай  закононарушителят е по-умен и по-мотивиран от прилагащите закона.

Пак през тази седмица синдиците на КТБ публикуваха  нови списъци, от които е видно, че банката на г-н Цветан Василев е била кредитор, депозитар и  агент по сделки на стотици министри, депутати, партийни лидери, шефове на агенции и комисии, съдии, прокурори, следователи, областни управители и кметове.

Дали от обикновена човешка завист, или от желанието да се възползват от  възможността да минат за непокварени от властта, някои от непомазаните от г-н Цветан Василев властници призоваха за строги проверки на сметките на показаните в списъците.

Без да сме пророци, можем да кажем, че и това няма да стане. Още от детството ни е познат сюжетът, в който Барон Мюнхаузен се хваща за косата и сам се измъква от блатото. Но не е създадена още приказка, в която приказният герой сам да си слага белезниците и сам да се вкарва в затвора.

Пък и героите на нашите дни изповядват други ценности и тези ценности са добре разчетени и използвани от г-н Цветан Василев до момента в който... Щях да кажа котка му мина път, но май истината е, че  и  г-н Цветан Василев, като г-н Христо Бисеров, е предвидил всички евентуалности.

Докато крещят, че се борят с корупцията, хората на закона, хората на властта и хората на парите се сдружават, за да си помагат по пътя си към свръх забогатяването. На тях им е повече от ясно, че това става за сметка на нас, оръфаните данъкоплатци, но им е ясно също, че ако ни отнемат по още  един залък, ние в перманентния си глад може и да не забележим, но те ще натрупат забележимо.

Това по-умните ни деца отдавна го прозряха и напуснаха родната страна. И сега, извинете ме за мекушавостта, Майка България тъжно пее „Я кажи ми, облаче ле бяло” и  тъжно пита облачето бяло де е летяло и дали не видяло нейде „мойто чедо мило с чужди хора, чужди хляб делило.”

И в тази потискаща обстановка някак си ободряващо идва инициативата на Шоуто на Слави за референдум, в който да се чуе гласът на тъжния данъкоплатец.

Искаш ли да бъдеш питан по най-демократичната процедура дали искаш числеността на народните представители да бъде съкратена, да бъде въведено електронно гласуване, гласуването да бъде задължително по закон, да се промени  избирателният кодекс и партийните субсидии да бъдат съкратени от 11 лева на 1 лев за спечелен глас?

Това питат шоумените обикновения човечец. С подписите на 673 481 българи и българки той каза, че го иска. И очаквано втренчи надеждите си в лицето на г-н Трифонов. Журналисти попитаха г-н Трифонов има ли намерения да влиза в политиката. Той каза, че не му е приятно в Народното събрание.

Не ни е много ясно какво следва, след като се докаже, че подписите са законно събрани и на тази основа референдумът бъде насрочен. Поне на мен не ми е съвсем ясно. Дори и да си го изясня, не бих могъл да го обясня на хората. Както биха могли да направят това специалистите.

Такива не се виждат сред шоумените, които иначе заслужават адмирации за идеята си да вдъхнат кураж на тъжния народ да воюва за правата си. Нашата идея беше да инициираме референдума, събрахме подписите, предизвикахме го. О тук нататък да се заемат оторизираните за това органи. Мисля, че такава е тяхната позиция.

Дано тъканта на оторизираните органи е изпълнена с личности и взаимоотношения между тях, чието внимание е съсредоточено в това, което ще изровят синдиците в КТБ. Този вятър, предизвикан от намерението на едни хора да раздвижат блатото, духа срещу перушината им, оголва трътките им.

И тъй като те в тази си поза се чувстват застрашени, единственият им ход е, докато са все още на длъжностите си, да изкарат инициативата противозаконна.

И ще го направят, защото никой не е предвидил противодействие на този им ход. Ефектни, но неефективни са твърденията на г-н Слави Трифонов, че 700 хиляди подписа са голяма сила.

Те и 7 милиона периодично ограбвани българи са голяма сила, но само потенциална,без идея за задвижването  и без водач са си само блатна фауна.

Има логика в злобничките твърдения, че какъвто и да е резултатът от референдума на шоумените, те ще спечелят, защото още веднъж, и то ярко, напомниха за себе си. Но зад това виждане прозира завист, нека да гледаме на монетата от  благородната  страна - момчетата се опитват да правят нещо за хората и обещават и при неуспех да не спират.

Това, за което може да се съжалява, е, че у нас умовете, които могат да замислят една идея и да я изведат докрай, като предвидят всички пречки на всички етапи от реализирането , обикновено служат само на себе си, на лошотията и на беззаконието. Доброто не ги мотивира.

Тази година е добра за тях, защото според Китайския календар тя е Година на маймуната, която благоприятствала индивидуалните начинания и била лоша за колективните такива. За гореспоменатите 7 милиона, обречени да се гърчат колективно, родните политически дизайнери препоръчват през тази година мартеничка с маймунка. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...