понеделник, 19 Февруари 2018 05:58 ч.

Масово отказват резервации за Пампорово заради истерията с времето

Родопската община не може да си събере от чужденци половин милион лева
11.01.2017   |   12:25
Прочетена: 832   |
Коментари: 0
Масово отказват резервации за Пампорово заради истерията с времето
Снимка: Кметът на Чепеларе Славка Чакърова

Масово се отказват резервации в Пампорово и Чепеларе заради многото съобщения за лошото време и студа, въпреки че курортите имат изключително добра достъпност, съобщи на брифинг кметът на община Чепеларе Славка Чакърова.

Тя направи отчет за една година от мандата си. По данни на управата, на чиято територия се намират и повече от хотелите в Пампорово, през последните дни са анулирани резервациите във всички хотели в Чепеларе и 20 % от резервациите в хотелите в Пампорово.

Това показват справки от 20 хотела, вилни селища и апарткомплекси в Пампорово и 20 хотела в Чепеларе. "Няма причина за подобна вълна, пистите се обработват, има идеални условия за почивка, републиканската пътна мрежа се поддържа много добре.

Поддръжката на пътната мрежа в самия курортен комплекс е също отлична", каза зам.-кметът на Чепеларе Пантелей Мемцов.

От управата привлекли допълнителна техника, за да поддържат проходима пътната мрежа в общината и курорта. От улиците в курорта снега го извозваме с камиони преди всеки валеж, особено от опасните участъци, кръстовищата и подходите за хотели и към ски зоната, посочи Славка Чакърова.

Тя отчете, че заради общите лифт карти на ски зоните на Пампорово и Мечи чал от този сезон има поток от скиори, които за първи път се спускат по пистата над Чепеларе, използвайки връзката с бусове между двата курорта.

На ски център "Мечи чал" естественият сняг стига 1 метър след последните валежи, а условията за ски са добри.

Туристите могат да не се притесняват от спиране и на тока като предишни години, тъй като електропроводите от миналото лято са вкарани под земята в района на Пампорово, отбелязват от управата на Чепеларе.

Община Чепеларе изпълнява оздравителен план заради тежко финансово състояние, но има над половин милион лева несъбираеми местни данъци и такси от чужденци, собственици на апартаменти и имоти в Пампорово и отделно от фалирали фирми.

"Този проблем е от доста години назад. След края на жилищния бум в курортите започна натрупване на просрочените вземания в туристическите общини. Чужденците, които инвестираха в жилища и апартаментни комплекси, не посещават България, което ги прави трудно откриваеми. Още повече, че една част от тях са представлявани от адвокатски кантори, които в момента нямат представители. Разговаряли сме с посланици, но резултат няма. Просрочените вземания надхвърлиха 500 000 лв. и са практически несъбираеми", каза зам. -кметът Георги Костадинов.

Голяма част от неплатените през последните години местни данъци и такси има и от фирми изпаднали в несъстоятелност или прекратили стопанска дейност. Управата е започнала масово да предава всички длъжници на частни и държавни съдебни изпълнители.

От това събираемостта през 2016 г. се покачила при такса битови отпадъци с над 16%, а при данъка за МПС - с над 81 %, при туристическия данък - има над 24 % ръст, отчете Чакърова.

При много от случаите, обаче, управата не можела да събере вземанията, тъй като длъжниците първо трябвало да покрият задълженията си към НАП и не оставали активи за покриване на местните данъци.

С обединението на двете ски зони очакваме да се възвърне инвеститорския интерес към двата курорта в следващите години, заяви Чакърова.

От Чепеларе апелират за законова промяна в ЗУТ, с която са се регламентира как да се процедира със започнати, но недовършени и изоставени след 5 години строежи, каквито има много в района на Пампорово./Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3954
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...