вторник, 25 Февруари 2020 08:51 ч.

Мечокът Цветан тръгна с GSM из Балкана

Чрез изпратените сигнали 200-килограмовото животно от защитената територия сътрудничи на учените
11.11.2017   |   08:10
Прочетена: 851   |
Коментари: 0
Мечокът Цветан тръгна с GSM из Балкана

Седемгодишният мечок Цветан пое из горите на Стара планина с GSM. Той все още не си е избрал място за зимуване и броди по пътеки и полянки, събира шипки, диви круши и полусухи червени боровинки. Цветан се "обажда" от всяко ново място, а служителите на Сдружение за дивата природа и Национален парк "Централен Балкан" отбелязват неговото местонахождение.

200-килограмовият мечок  получи нашийника с GSM-GPS миналия ден лично от шефа на екипа на Сдружение за дивата природа Валдимир Тодоров в района Априлци. Животното беше закичено и с обичка на ухото - марка, която го регистрира в архивите на Сдружението за дивата природа.

Маркирането на мечките се изпълнява по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Сдружение за дива природа „Балкани“. Това става в рамките на проект „Продължаване на дейностите на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ при проучване миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка при маркиране на индивиди с GPS-GSM нашийници и асистиране при случаи на проблемни мечки. 

Проектът се подкрепя от дирекцията на НП „Централен Балкан“. Екип, воден от Владимир Тодоров, улови и маркира миналата година три мечки - две млади женски, кръстени Иванка и Спаска, и около 6-7-годишен мъжкар, наречен Владо. Четвърто маркирано  мече е Джими, освободен на 7 юни от служители на парковата дирекция и експерти от Сдружението за дива природа „Балкани“ от бракониерска примка.

Още два мечока с GSM пращат сигнали от своите маршрути в "Централен Балкан" - това са Пламен и Андрей. Снабдените с GSM предаватели мечки „сътрудничат“ на учените и парковата управа. Чрез получаваните данни те определя територията, на която се намира животното, поведението и хранителните навици на индивида.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...