вторник, 23 Януари 2018 19:51 ч.

МЗ: Грипът започва с внезапно втрисане и болки в ставите

03.01.2018   |   14:21
Прочетена: 1250   |
Коментари: 0
МЗ: Грипът започва с внезапно втрисане и болки в ставите

Какво представлява грипът и как да бъде разпозната инфлуенцата за сезон 2017/2018, обясниха днес от здравното министерство.

Грипът е заразно заболяване, което се наблюдава всяка година през есенно-зимния период. Причинява се от няколко вируса - А, В и С, които не могат да се различат симптоматично, информират от МЗ.

Грипът започва с внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. От заразяването до проявата на първите дни минават между 2 до 5 дни.

Заразяването с грип става по въздушно-капков път - чрез кихане и кашляне. Предават се предимно чрез отделяния секрет при кихане и кашлица. Вирусите са устойчиви във външната среда. Те могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Вирусите Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности, съветват лекарите.

Усложненията при грип са пневмонии, синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Често това са вторични бактериални инфекции.

Припомняме, преди дни 3-годишно дете почина от грип в София.

От ведомството на Кирил Ананиев уверяват, че ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Противовирусните препарати се използват за лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

Медиците съветват, че е по-добре да избягваме близък контакт с болни лица, както и местата, където има много хора.

Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност. Експертите съветват да се използва и хирургическа маска.

"При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини. Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък", съветват от Здравното министерство.

Ако няма чешма, те съветват ръцете да се почистват с мокри кърпички или дезинфекциращ гел. Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони, дистанционни управления и други често с обикновен почистващ препарат, препоръчват медиците.

Ако няма усложнения, грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите и достатъчно количество течности. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми, съветват от МЗ.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
1157
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...