неделя, 18 Февруари 2018 20:25 ч.

Милко превзе от наркоманите банята на ужасите

Частният имот, разположен в привлекателния Съдийски квартал, може да се снимат страшни филми
17.07.2017   |   23:20
Прочетена: 2620   |
Коментари: 0
Милко превзе от наркоманите банята на ужасите

Невиждана разруха цари в някогашната градска баня „Родопи” на ул. „Стоян Михайловски” в Съдийския квартал. Масивната сграда на две нива с двор от три декара е приватизирана през 1998 г. като част от капитала на общинска фирма „Бига” и оттогава е частна собственост.

От улицата се виждат изкъртени прозорци и олющена фасада с избеляла боя. Зад телената ограда е джунгла. Външната врата е залостена, за да не влизат наркомани и пияници. Репортерският екип намира тайния вход и се озовава в  дива гора със саморасляци, бодливи храсти и тръни. Сякаш човешки крак не е стъпвал тук от години.

От банята, оборудвана още по времето на залязващата соц епоха със слънчеви колектори, са останали само стени, от които се ронят мазилката и тухли.  Нито един от прозорците и от вратите не са оцелели. На покрива са пораснали храсти.   Крановете, ВиК и елинсталациите и тръбите са ограбени още преди години. От душ кабини, вани, обща къпалня, фризьорския и бръснарския салон, козметика, маникюр не остана и следа. Във фоайето може да се снима филм на ужасите. Двете стълбища, които водят на втория етаж, са помлени - с ръждясала арматура, счупени парапети, изронен бетон и падаща от стените мазилка.  

На оцелелите като по чудо пирони висят няколко найлонови торби. На площадката на горния етаж са проснати дрехи.  Долу, на кьошето, са подредени дузина празни бутилки от бира и пластмасова кутия с храна. Изневиделица от черната кухина на банята изскача полугол мъж с хавлия около кръста. Смутено хуква горе и се връща по тениска и къс панталон, за да посрещне неканените гости.  Представя се като Милко Тодоров и с готовност разказва, че живее в банята от 1996 г.  Обществената къпалня беше спряла да работи почти веднага след Десети ноември.

„Имам имот, но не можах да се разбера с роднините”, добродушно разправя бездомникът, намерил безплатна квартира в полуразрушената сграда в тихия квартал. Твърди, че навремето тук е било наркоманско сборище, навсякъде се въргаляха спринцовки, но ги е прогонил. По някое време собственикът на банята  се е опитал да я събори и да разчисти терена. Но не се е спазарил с фирмата,  предложила услугата. Било прекалено скъпо да се бутнат тонове бетон, желязо и тухли.  

В банята отдавна няма ни ток, ни вода. Квартирантът обяснява, че през зимата се мести другаде, а тази „стряха” ползва само през летния сезон. Нещо като вила. Малко коте се мушва в краката му с надежда за малко храна. „Имам и други котки, но пък за сметка на това няма мишки”, хвали се със стопанството си мъжът.

Държи да ни изпрати  по „царския” път - пак през джунглата, но поне без тръни.

 “Родопи”, както и останалите бани, беше продадена вече обезкостена от общинската Агенция за приватизация на Петко Илиев Петков с адрес Пловдив, бул. "Свобода" № 9. От договора, подписан на 28 юли 1998 г., става ясно, че Петко Петков е купил баня “Родопи” за 225 милиона лв. Цената е изчислена преди деноминация на лева. Според зам.-кмета инж. Димитър Кацарски тази сума се равнява на 70 000 долара.

Парите са били изплатени на три вноски. Първата в размер на 67 500 000 лева е била преведена на Агенцията при подписването на договора, останалите - на два пъти до края на 1999 г. За 19 години собственикът на имот с площ минимум три декара не е инвестирал и един лев в него. Опитите на репортера Петков да бъде открит удариха на камък. Както и тези на общината да накара собственика да се грижи за имота си като добър стопанин.

Милко превзе от наркоманите банята на ужасите
Милко превзе от наркоманите банята на ужасите
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3950
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...