вторник, 15 Октомври 2019 20:40 ч.

Младежи от ЮАР и Казахстан ще учат в Аграрния

17.01.2018   |   18:10
Прочетена: 1117   |
Коментари: 0
Младежи от ЮАР и Казахстан ще учат в Аграрния

Студенти от ЮАР за първи път ще учат специалност "Растителна защита"  в Аграрния университет в Пловдив. Преди дни от тамошната провинция Фрий Стейт са пристигнали двайсетина младежи, които са записали бакалавърска и магистърска степен.

Предметите ще им се преподават на английски език. Новината съобщи ректорът проф. д-р Христина Янчева на форум, посветен на 122 години растителна защита в България. Проявата събра във вуза  десетки учени, преподаватели и  представители на агробизнеса.

Тя се организира от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Българската асоциация за растителна защита (БАРЗ) и Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ).

Официални гости бяха председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов, президентът на Дружеството за растителна защита на Сърбия д-р Бранкица Тановиц и др. 

Проф. Янчева уточни, че студентите от ЮАР сами избрали АУ, без учебното заведение да си е правило  реклама в африканската държава. Миналата година лично губернаторът на Фрий Стейт пристигнал в Пловдив, за да проучи учебните програми и битовите условия на учебното заведение. Тя допълни, че другия месец в АУ пристигат на частично обучение студенти от Казахстан.

Част от тях са в магистърски курс по растителна защита,  а останалите - в бакалавърска степен по агрономия. Те са в България по двустранно споразумение между Аграрния университет в Пловдив и Казахския аграрен национален университет. 

Търговията с фалшиви и нелегални препарати за растителна защита да се криминализира. Това е становището на АРИБ и БАРЗ, обявено на форума. Имаме подкрепа от различни институции, сега топката е в Министерство на земеделието да предложи промяна в Наказателния кодекс, коментира Нели Йорданова, председател на Асоциация растителнозащитна индустрия България.

Тя подчерта, че по инициатива на ЕС от тази година с Европол ще се провеждат акции по залавяне на нелегални и препарати ментета. 

Петър Николов, шеф на Българската асоциация за растителна защита и бивш директор на Националната служба по растителна защита / преди да се влее в Агенцията по храните/ съобщи, че по неофициални данни нелегалния внос на РЗ препарати в България, е за 50-60 млн. евро за година.

Преди те се внасяли основно от Турция, но от скоро идвали и от Украйна и се продавали у нас на двойно по-ниска цена.

Заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. агр. Николай Роснев коментира, че е крайно време да влезе в действие Националния план за употреба на пестициди, който е само на хартия.

Относно заложената в него Мярка 4 "Проверка на използваното оборудване за прилагане на пестициди", каза: "Тук сме пълна нула".

Иронизира и Мярка 5 "Въздушно пръскане", че след неговата забрана, имало повече издадени разрешителни. Парадокс е също, че след прилагане на Националната програма от мерки за контрол на доматения миниращ молец, за 5 години размера на засегнатите площи се е увеличил почти три пъти - от 6887 декара през 2012 г., до 16 632 декара през 2017 г. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...