петък, 18 Януари 2019 14:42 ч.

Надя Недялкова: Младите знаят, че няма успех само с познанията от училище

Съвременният човек за един ден възприема информация, колкото праисторическият не е получавал за цял живот
05.10.2017   |   21:34
Прочетена: 1355   |
Коментари: 0
Надя Недялкова: Младите знаят, че няма успех само с познанията от училище

Елица КАНДЕВА


 

През  2013 г.  Надя Недялкова печели стипендия за курс по метода на Дейл Карнеги, за когото дотогава не е чувала. По онова време е финансов съветник в "Алианц България" с 14 г. стаж и е водила обучения на служители. Карнеги  дава  тласък на кариерата . Вече 5 г. тя е мениджър на годината на „Алианц България Холдинг”. През 2016 г. е поканена да разпространява идеите на Карнеги от компанията, която държи правата за тези обучения, и от 5 г. е на нашия пазар -„AIMS Human Capital”. Тази година започва обучаване на младежи. Оригиналната система е разработена от Дейл Карнеги, като курсовете се осъвременяват. Освен класическия за личностно и професионално развитие, има за лидери и мениджъри, за търговци, за въздействащи презентации, за обслужване.  


Г-жо Недялкова, на какво може да научи младите системата на Дейл Карнеги?

- Да бъдат уверени, да промотират, да имат техники за запаметяване, на правилно управление на нагласата. Когато се почувстват потиснати, да имат метод като барон Мюнхаузен да се хванат за косата и да се издърпат от блатото. Ако не можем да поправим това, нищо друго не можем да постигнем. Когато аз минах курса, другите хора в него изглеждаха така, сякаш няма какво да научат повече - собственикът на Jobs.bg, юристите на bTV, финансов директор на банка. Впоследствие сме обучавали дипломати от американските посолства на Балканите. Те бяха впечатлени от техниките за излизане от конфликтна ситуация.

Има ли разбиране за нуждата от такова допълнително обучение във време, в което толкова много залагаме на компютри и езици?

- Идват млади хора, които са наясно, че само с емпиричните познания от училище няма да успеят. Някога родителите ни са започвали работа по разпределение. Пред децата днес стои огромната отговорност да направят свой избор и да понесат последствията. Много от тях искат  да направят нещо значимо, не само да усвоят професия, от която да изкарват пари.  

С какво може да им помогне Карнеги и имат ли упоритостта на този мъж, пътувал по 6 км с кон до колежа, защото баща му не можел да плати пансиона?

- Започваме с това какво им е нужно и те сами казват, че трябва да бъдат упорити и уверени, да изпъкнат. Каквото и да учиш и работиш, е нужно да можеш да изградиш взаимоотношения с хората, да поведеш неформално. Ако само удряме по масата, няма да стигнем далеч, дори и да сме овластени да взимаме решения и да налагаме политики.

Как се учи това?

- Принципът на Карнеги е, че не практиката ни прави перфектни, а перфектната практика ни прави добри. Често имаме една идея за себе си, а отстрани изглеждаме различно. Затова специално обучени тренери  улавят ефективното поведение и наблягат на него, а това, което не носи успех, го тушират. Предстои да започне първи такъв курс за младежи в България. Мина един, в който бяха поканени деца на мениджъри и политици, които не жалят средства и разбират какво носи такава подготовка.   

Какви умения липсват на днешния човек?

- Предлагаме техники за излизане от конфликт, за подобряване на паметта, за изграждане на взаимоотношения, за усъвършенстване на лидерство и говорене пред публика. Това са умения, които липсват на днешния човек във всяка възраст. А без тях може лесно да бъде пренебрегнат. Съвременният човек за един ден възприема информация, колкото праисторическият човек не е  получавал за цял живот. Но вместо да се превърне в нещо полезно, тя замърсява съзнанието. Както скролваме екраните на смартфоните, така скролваме хората и идеите около нас. И става все по-трудно да се отличиш от тълпата с постовете си в интернет, с идеите, с присъствието си. На това се учим - на кратка и въздействаща комуникация, как да общуваме, за да бъдем запомнени и предпочетени. 

Често липсва увереност там, където е нужна. Друг път тушираме арогантност. Работим върху поведението при изпитание. В такова е всеки студент, който отиде да учи в чужбина. Младежите нямат търпение да заминат. Но тези, които са приети с най-високи академични резултати, се връщат още на втората година. Те не могат да издържат, че им е нарушена репутацията - тук са били лидери в средата си, а там вече не изпъкват. Тук е важно да управляваме нагласата с техники за позитивно мислене, не с празни банални фрази и клишета.

Методиката  е създадена за група. Групата помага да се извади наяве дадено затруднение, то да се компенсира и да се отиграе в залата. Ползват се техники за запомняне на 10 предмета, които да се назоват последователно в същия ред. Има техники за запомняне на имена. Много известни хора в света минават такива курсове - от шоубизнеса и политици. У нас не са склонни да си признаят. Много хора от мрежовия маркетинг се подготвят по този начин, защото това е професия с висок стрес и агресивна аудитория. Важно е да се запази самообладание, да се намери ефективен начин да се излезе от ситуацията и да се повлияе на аудиторията.   

Това не граничи ли с манипулацията?

- То е като медицината - със скалпел можем  да спасим човек и да го убием. Обученията на Карнеги действат по модела на яйцето - когато се разпука от вътрешна сила, се ражда живот, ако тя е отвън - той прекъсва.  По същия начин, когато ни налагат нещо отвън, колкото и логично да изглежда, че то ще помогне, нямаме дългосрочен успех. Ние търсим промяна отвътре. Още в началото човек си поставя цел, която преследва заедно с тренера, за да има измерим резултат.

С какви желания идват хората?  

- Най-често са свързани с кариерата. Моята цел беше да постигна месечен доход от 6000 лв. Беше 2013 г., бях жена под 30 г., която работи извън София. Другите бяха много скептични. Не само я постигнах, но я надминах няколко пъти не само за себе си, а и за хората, които после обучавах.  В момента съм търговски директор. Много хора искат да сменят работата си или да получат повишение, но им липсват тъй наречените меки умения, за да го постигнат. Напоследък идват много лекари. Те разбират, че трябва да комуникират човешки и не стига само да са добри професионалисти. Аз се научих да не бягам от трудните ситуации, а да се уча в тях.  

Кой е полезният ход за това?

- Да приемем, че човекът срещу нас не е постъпил по определен начин, за да ни навреди, а защото има причина. За да го разубедим, трябва да имаме аргументи, да предложим алтернатива и да го убедим, че този начин ще устройва повече и него. Често трябва да се връщаме назад, това е основен принцип на Карнеги за справяне със стреса. Едно от неговите златни правила е: „Припомнете си колко прекомерно висока е цената, която може  да платите за безпокойството, съотнесена към вашето здраве”.  Като се върнем назад, виждаме за колко неща сме се тревожили и подготвяли, а те са се разминали леко. Ако не са, последствията не са били фатални. На това обучаваме - как критична ситуация, която ни дразни и ни подтиква да скъсаме с един човек или да напуснем работа, да я погледнем и през очите на другия. Упражняваме го като техника, не като пожелание. Затова работата в залата е извън зоната на комфорта. В зоната на познатото и удобното няма какво да научим.

Хората, които ви търсят, се стремят към успеха, но как разбират успеха те?

- Много е важно да разберем в началото точно това. Младите цитират като успешни Бил Гейтс и Марк Зукърбърг - хора, които, освен че са създали нещо, са и богати. Благосъстоянието се счита за успех. Но една дама спомена Тесла - той не е бил богат приживе, но е променил света. Хората мечтаят да го променят и те. А младите са достатъчно мъдри да осъзнаят, че не може всеки да направи глобална промяна, но може  да има влияние на мястото, на което попада. Точно това дава Карнеги - да променим собствената си среда, най-вече през себе си.

Един от любимите ми примери е момче, което стана звезда през 2012 г.  с песента „Ai Se Eu Te Pego” - Мигел Тело. Той е бил плах младеж и целта му  е била да стане  известен и светът да слуша неговата музика. В курса по методиката на Карнеги това е събудило известно съжаление, защото  е изглеждал невзрачен. Но ето го днес неговия успех.  

- Всички примери, които давате, са свързани с материални придобивки и популярност. Как по пътя към този успех човек да не изгуби сърцето си?  

- Карнеги учи точно на това с принципи за чисто човешко общуване - да се свържем с друго същество, да общуваме искрено. Когато ни движи само интерес, това се превръща в технология за манипулация. Когато се прави от сърце, е успешно общуване. Завършилите такива тренинги са много разпознаваеми по начина на изказване, особено пред аудитория. Това са умения, които прилагаме не само в работата, а и във възпитанието на децата и интимните отношения. Любопитно за мен е, че аз винаги съм бягала от този имидж, но тази година спечелих титлата Мисис Бургас.  Ето как това помага да постигнеш неща, които  са извън стремежите ти и даже изглеждат шантави. Всяка година в топ 3 на класациите за Мис Свят има поне една участничка в курсовете на Карнеги. Те не ни учат как да вървим, нито да се гримираме, но ни учат как да впечатлим.

Надя Недялкова: Младите знаят, че няма успех само с познанията от училище
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...