четвъртък, 19 Юли 2018 14:33 ч.

Намериха удавена известна украинска юристка

02.01.2018   |   12:21
Прочетена: 1423   |
Коментари: 0
Намериха удавена известна украинска юристка

Украинската адвокатка Ирина Ноздровска беше намерена мъртва няколко дни след като успя да се пребори срещу освобождаването от затвора на мъжа, убил сестра й Светлана, пише факти.бг.

Делото придоби широка публичност в Украйна, тъй като осъденият Дмитро Росошански е племенник на районен съдия от Киев. 38-годишната юристка е получавала многократни заплахи за живота заради намесата си по делото.

Ирина Ноздровска изчезва безследно на 29 декември 2017 г. За последно разговаря с майка си около 17 ч., след което телефонът й се оказва изключен. Близките и колегите на Ноздровска се опитват да открият следите й в продължение на три дни.

На 1 януари 2018 г. тялото на Ноздровска е намерено в река в района на Киев. По предварителни данни на разследването вероятно жената е била бутната във водата от мост. Основната версия на полицията е убийство, свързано с правозащитната й дейност.

Заплахите срещу Ноздровска започват заради делото за убийството на нейната сестра - Светлана Сапатинска. На 30 септември 2015 г. 26-годишната жена е сгазена от автомобил, шофиран от Росошански. В момента на катастрофата, мъжът е бил под въздействието на наркотични вещества. По това време чичо му е председател на Районния съд на Вишгород, област Киев.

Въпреки че няма съмнения за вината на извършителя, делото се проточва около 2 години. Ирина Ноздровска се включва лично в процеса, за да пледира за ефективна присъда срещу Росошански. Мъжът получава присъда от 7 години лишаване от свобода, която обжалва пред Апелативния съд в Киев на 27 декември.

Защитата на Росошански почти успява да му осигури освобождаване от затвора чрез амнистия. Все пак Апелативният съд решава да върне делото за преразглеждане на първа инстанция и удължава ареста на осъдения с още 60 дни.

Два дни по-късно е извършено покушението срещу Ирина Ноздровска.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5925
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...