понеделник, 24 Февруари 2020 08:24 ч.

Наша фирма в битка за 1 млн. долара

Хисарските изобретатели са финалисти в международен конкурс за значими бизнес проекти
05.01.2018   |   07:12
Прочетена: 1923   |
Коментари: 0
Наша фирма в битка за 1 млн. долара

Хисарската фирма AGNON - производител на т.нар. ракетни печки, е един от четирите български финалисти, които ще се борят за награден фонд от 1 млн.щ.д. Тя е във фокуса на международна инициатива за търсене на бизнес проекти със социална значимост - Chivas Venture 2018. Тази година в надпреварата са включени 29 държави от пет континента, между които и България, съобщиха организаторите. В локалното издание на конкурса са взели участие 53 стартиращи компании, организации и социални предприемачи. AGNON е създадена от софтуерните специалисти Живко Стефанов и Стойно Калвачев.

Те са изобретатели на специален тип ракетна печка „Гамера”, представена на миналогодишния биофест в Садово, за което „Марица“ писа. Печката работи на дърва, високоефективна е и отделя изключително малко въглеродни емисии. Вторият български финалист е Checkpoint Cardio - една от малкото компании в света, която е разработила система за онлайн наблюдение на пациенти, спешна реакция, превенция и диагностика в реално време. В Nasekomo пък използват технология, която превръща органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекоми. Четвъртият български финалист в надпреварата за крупната сума е Jamba - онлайн платформа, която свързва бизнеса с хората с увреждания в България, оптимизирайки процеса за тяхната интеграция в пазара на труда.

Компанията победител, която ще представи България на глобалния финал и ще се бори за дял от наградния фонд от 1 млн.щ.дол., ще стане ясна в рамките на специално събитие, в което участниците ще представят идеите си пред журито на конкурса. Българският финал ще се състои на 12 януари в столичната галерия „Сан Стефано“.

Българските победители в локалния кръг на Chivas Venture 2018 ще бъдат част от международнa едноседмична бизнес програма в Оксфорд, която ще им помогне да развият идеите си по-успешно. На следващия етап от състезанието ще се проведе онлайн гласуване на публиката, която ще определи как 250 хил. долара от общия награден фонд да  бъдат разпредели между победителите от локалните кръгове на конкурса. На големия финал тази година международното жури ще разпредели дяловете от останалите 750 хил. долара награден фонд.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...