сряда, 22 Януари 2020 12:59 ч.

Наша фирма прави протеин от ларвите на мухите

Компанията влиза в битката за наградния фонд от $1 млн. Chivas Venture 2018
16.01.2018   |   18:44
Прочетена: 606   |
Коментари: 0
Наша фирма прави протеин от ларвите на мухите

Иновативна родна технология за превръщане на органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини за животни, ще се бори за награден фонд от $1 млн. Тя е разработена чрез отглеждането на ларви на насекоми от фирма Nasekomо. Същата е избрана между четири наши компании в тазгодишната местна класация за бизнеси със социална значимост. Както "Марица" писа, в международната надпревара Chivas Venture 2018 са включени 29 държави от пет континента, между които и България. Големият финал ще се проведе на 24 май в Амстердам.

Според технологията само за две седмици ларвите на т. нар. черна муха могат да увеличат 7 пъти собствената си маса. Тя служи като заместител на соята и рибните протеини при рибите, пилетата, прасетата и други селскостопански животни. Компанията има нужда от финансиране в размер на 500 хил. долара. Идеята е да се направи мрежа от фабрики за отглеждане на черни мухи, обясни по време на местния финал Олга Марсенак, съосновател на Nasekomo. Интересното е, че във фабриките сензори за наблюдение ще следят състоянието на мухите в реално време, а роботи ще се грижат за тях.

Подгласници на Nasekomо на местно ниво бяха хисарската фирма Agnon - производител на ракетните печки с твърдо гориво, Checkpoint Cardio - с разработка на система за онлайн наблюдение на сърдечно болни пациенти, и Jamba - онлайн платформа, която свързва бизнеса с хората с увреждания.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...