събота, 17 Ноември 2018 15:26 ч.

Нашенка - внучка на Чингис хан, покори Ню Йорк!

16.01.2013   |   08:12
Прочетена: 67706   |
Коментари: 19
Нашенка - внучка на Чингис хан, покори Ню Йорк!

Българката-внучка на Чингис хан, Йона Тукусер, която миналата година имаше изложба в Пловдив, превзе Ню Йорк. Тя откри живописна изложба в галерия Able Fine Art Gallery, в района Челси. Експозицията й е озаглавена "AROUSAL" и ще украсява салона до 29 януари 2013 г.

Картините на Йона са част от новия й проект "ROOT" на Фондация за изобразителен синтез.

Йона Тукусер е български художник с украински корени. Тя е потомък от рода на великия княз Майкы-бий (Байку-но Йона), който е бил "дясната ръка" на Ченгисхан, негов съветник и първи войвода. Майкы-бий е родоначалник на племето Табын, което прераства в държава Табуния, обозначена на картата на арабски географ Идриси ХII век на изток до Влашка Булгария, разказва тя. Думата "Табын" - на тюркски означава "да се молиш, да се прекланяш на Бог", а на монголски - "Табын" е "пет".
Историята на табынците почва от Табын-Богдо-Ола - петте божествени планини между Китай, Монголия и Русия. Държавата Табуния се състояла от няколко табынски рода и единият от тях бил род Тукус, основоположен от Тукус. След време неговото прозвище Тукус се трансформирало в фамилия Тукусер, чиято наследничка е Йона.
В похода на Чингис хан в Европа са участвували и от рода Тукус и по този начин фамилията Тукусер се разпространявала по новите завладени територии, обяснява младата авторка.
Йона се ражда в Бессарабия, това е южна територия на съвременната Украйна, в малко българско село Главан, което е основано през 1832 г. от български бежанци от село Главан, България.
Името й е Людмила, но в България тя се прекръства на Йона.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...