вторник, 18 Февруари 2020 15:36 ч.

Наш герой спасява света в нова VR игра

02.10.2017   |   13:24
Прочетена: 1252   |
Коментари: 0
Наш герой спасява света в нова VR игра

Компания, базирана в Пловдив, разработва първата българска игра с виртуална реалност. Фирмата “Repulse” представи своя продукт на Международния технически панаир и предизвика огромен интерес сред посетителите. В момента “10 Cupcakes” все още се разработва. Екипът очаква в средата на декември демо версията да е напълно завършена. Тя ще бъде качена на сайта на компанията, откъдето ще може да бъде изтеглена напълно безплатно. В зависимост от отзивите ще се вземе решение в какъв формат да бъде пусната пълната версия, която вече ще е платена.

Самата игра е създадена в жанра на фантастиката, а действието се развива в бъдещето. Извънземни, които могат да контролират съзнанието на хората, управляват света. Главният герой пътува из футуристичен град. Човекът е заразен със странен вирус, благодарение на който съзнанието му остава непокътнато. Щамът, който се оказва от голяма полза, може да се предаде само по един начин - с целувка. Докато преследва целта си - да спаси света, героят може да се качва на космически кораби, да се телепортира, да тича и да се катери. Водят се екшън битки с ръкопашен бой. Играта предлага екшън динамика. Поради спецификата тя не е подходяща за деца под 14 години. В YouTube и на официалния сайт на компанията вече е достъпен трейлър за играта, в който се вижда как се изпълнява мисия, различни оръжия, с които героят се бори с извънземни, както и няколко красиви виртуални девойки. 

Екипът, който разработва първата за българския пазар игра за виртуална реалност, е съставен млади специалисти, чийто ръководител е американецът Колорадо Старк. От няколко години Старк живее в Пловдив и преподава избираема специалност game developing във факултета по математика и информатика на ПУ “Паисий Хилендарски”. От висшето учебно заведение са излезли и трима от кадрите в шестчленния екип. Главният дизайнер Димитър Кацаров също е пловдивчанин, завършил Художествената гимназия. Той е завършил висшето си образование в академията в София. Само един от специалистите е от Варна. В момента в компанията се обучава още един млад талант, който ще се включи в графичното разработване на продуктите. Анимирането на такъв мащабен проект като VR игра е сложна задача, която обаче не плаши екипа. Програмирането също е предизвикателство. Разработчиците обаче са работили под ръководството на Старк още в студентските си години и са уверени, че могат да се справят. 

Компанията е основана в началото на 2017 година и работи по няколко проекта, като част от тях ще бъдат реализирани в средата на 2018 година, обещават от фирмата.

“Всички сме страшно мотивирани. Идеята да създадем първата VR игра в България дойде от господин Старк, а ние я приехме с ентусиазъм. Работата ни е сложна, но ни доставя голямо удоволствие. По време на панаира видяхме и реакцията на публиката. Отзивите бяха много добри”, разказа Кацаров. Той допълни, че начинанието е не само трудоемко, но и пазарът за този тип игри все още е свит поради тяхната специфика. За да могат да играят, клиентите трябва да разполагат на първо място с мощен компютър. РС-то трябва да може да понесе сложността на самия продукт. На второ място техниката, с която потребителя се потапя в друга реалност, е все още много скъпа. Въпреки това от компанията са убедени, че бъдещето е близо и се състои от нови технологии като VR. Останалите продукти, които разработват, са обикновени игри.

Принципите, на които е изградена компанията, са ключови за разработчиците. На първо място всеки член на екипа има еднакво важен глас при направата на игрите. Индивидуалните и екипни взаимодействия са по-важни от процеса и средствата, които се използват. Работещият софтуер е с приоритет пред дългото планиране на документацията по разработката. Мнението на потребителите е по-важно от това на отделните членове на екипа. На последно място, но не и по важност, приемането на възникващи промени е по-важно от следването на план. 

Компанията е регистриран партньор на Sony Playstation и Steam. Партньорство имат и с други платформи като Microsoft XBox, Google Play и  iOS App store.

Наш герой спасява света в нова VR игра
Наш герой спасява света в нова VR игра
Наш герой спасява света в нова VR игра
Наш герой спасява света в нова VR игра

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...