вторник, 25 Юни 2019 00:16 ч.

Чудо! Откриха столицата на одрисите, на Кози грамади е

Божидар Димитров не може да се нахвали с уникалните находки, води зам.- министърката на културата да види чудото
14.08.2013   |   09:10
Прочетена: 25712   |
Коментари: 1
Чудо! Откриха столицата на одрисите, на Кози грамади е

Комплексът в местността Кози грамади е столицата на Одриското царство. Това твърди Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, чиято експедиция разкопава обекта четвърто лято. Археолозите откриха светилище в пределите на античния паметник, преди това разкриха голям тракийски храм и светилището на Зевс и Хера. Екипът на доц. д-р Иван Христов проучва замъка на владетеля. С това информацията за поселището, управлявано от богат цар, се затваря, обяснява откритието си  Божидар Димитров.


В четвъртък, 15 август, на хълма Кози грамади той ще доведе заместник-министъра на културата Велислава Кръстева, за да се похвали с находките. Кози грамади е част от античен групов паметник - своеобразен планински резерват на площ от 61 хектара, на хълм - столица на одрисите, които са обединявали тракийските племена в царство от реките Вардар и Струма до Дунав, между Черно, Бяло и Мраморно море.


В родния Мачу Пикчу историкът намира неоспорими доказателства, че центърът на това голямо царство е точно на Кози грамади. Градежът навсякъде е масивен каменен - еднакъв в района на Старосел и Средна гора. Траките са използвали обработени каменни блокове, покривали са с керемиди от коринтски тип, а олтарите са изграждали с камък и глина. И цялото светилище в древността е било оградено от масивна каменна стена. За да е имало нужда да бъде пазено селището в античността, значи е имало богатства, обяснява Димитров.


От миналата седмица археолозите разкриват стена, дебела два метра и изградена от масивни блокове, тежащи на места до половин тон и перфектно обработени. Такава изработка е рядко срещана. Навсякъде в Тракия, в Севтополис - столицата на Севт III, която се намира под дъното на язовир “Копринка” до Казанлък, стената е на примитивна каменна основа с кирпичена настройка, аргументира се директорът на НИМ.


На Кози грамади крепостните стени на толкова голяма височина - 1000 метра, са истински образец на фортификация за Елинистическата епоха. Има крепостна стена и от запад, и от изток, а от север и от юг свещеното пространство е защитено от скали, допълва доц. Христов.


В най-високата част на върха археолозите откриха голямо светилище от 3-4 век преди Христа, преустроен заедно с изграждането на одриската владетелска резиденция в подножието на хълма. Светилището на съседния скалист връх Сборови грамади пък доказва тезата на Божидар Димитров, че в тази част на планината е имало голямо култово средище, каквото може да си позволи голям владетел. Преди дни доц. д-р Иван Христов заяви: Светилището на връх Кози грамади е многовековно култово място, което надхвърля регионалното значение


Храмът на връх Кози грамади е използван и през римската епоха. За това говорят откритите монети на император Елагабал и фрагменти от мраморни оброчни плочки, някои от които са с изображение на бог Зевс. Другите находки на експедицията са монети, сечени в Тракийски Херсонес, монети на македонските владетели Филип Втори и Александър Велики, денари от късната Римска република, над 1000 керамични фрагмента от съдове, поднасяни като дарове в светилището. Намерени са и две оброчни плочки с изображението на Зевс и Хера, които са с оригинално изображение.


Разкопките продължават, макар че държавата не отпуска пари за тях.


Мечтата на археолозите и местното население е всички обекти в района на село Старосел, Хисарско, да се свържат в един туристически маршрут.

Чудо! Откриха столицата на одрисите, на Кози грамади е
Чудо! Откриха столицата на одрисите, на Кози грамади е
 доц. д-р Иван Христов
доц. д-р Иван Христов

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...