сряда, 16 Октомври 2019 01:24 ч.

На този ден през 1895 г. Алфред Нобел завещава парите си на света

Приживе наричали изобретателя на динамита "търговец на смърт"
27.11.2017   |   09:02
Прочетена: 290   |
Коментари: 0
На този ден през 1895 г. Алфред Нобел завещава парите си на света
Снимка: Музеят на Алфред Нобел в Стокхолм

На този ден през 1895 г. Алфред Нобел прави завещание, с което неговото състояние отива във фонд за Нобелова награда. Отличието се връчва за значими постижения и принос в областта на физиката, химията, литературата, мира и медицината. Днес мнозина смятат, че това е най-голямото световно признание. 

Наградите започват да се раздават след завещанието на Алфред Нобел. Той го подписва в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 г. А повод за това става шокът от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството. Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901 г., пет години след смъртта на Нобел.

Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция е на 10 декември в Стокхолм и в Осло. Наградите се състоят от златен медал, диплом, удължаване на шведското гражданство и парична сума. През 2006 г. паричната стойност е 10 милиона шведски крони, или 1,37 милиона долара.

Алфред Нобел е роден на 21 октомври 1833 г. в Стокхолм, Швеция, в семейството на инженери. Нобел е химик, инженер и изобретател. През 1894 г. придобива металургичния концерн Буфорс и го прави най-големия производител на въоръжение. По време на своя живот Нобел натрупва внушително състояние. По-голямата част от дохода си получава от 355-те си изобретения, сред които най-известното е динамитът. 

През 1888 г. Алфред Нобел вижда във френски вестник собствения си некролог под името „Търговецът на смърт е мъртъв“. Той е публикуван по репортерска грешка, но статията кара Нобел да се замисли над това как ще го запомни човечеството.

Нобел е известен със своята благотворителност и отзивчивост - прави дарения, подпомага близките си и чужди хора, особено е щедър към способни бедни младежи. Неговото схващане е, че голямото наследство е „нещастие, тъй като развращава хората“.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...