неделя, 23 Февруари 2020 13:09 ч.

На ул. "4 януари" - разруха и лукс по стъпките на ген. Гурко

Мястото, от което руският пълководец обяви освобождението на Пловдив преди 140 години, днес е малка улица с две лица
04.01.2018   |   08:05
Прочетена: 1813   |
Коментари: 0
На ул. "4 януари" - разруха и лукс по стъпките на ген. Гурко

Преди 140 години на 4 януари по стар стил руските войски влизат в Пловдив. Турците губят битката с драгуните на капитан Бураго на няколко километра западно от града, а ген. Гурко на практика идва в Пловдив като на парад. Влиза с войниците си покрай Марица и поема по калдъръма към Стария град по сегашната улица "4 януари".

Малко хора днес знаят, че именно от това място Гурко обявява освобождаването на Пловдив. Днес от тези паметни събития на ул. "4 януари" няма и следа - нито паметна плоча, нито възпоменателен знак.

Живеещите тук също не си спомнят какво точно се е случило на датата, на която е кръстена улицата им. Днес тя е разделена на две части от голямото кръстовище на Баня Старинна.

И има няколко лица. Започва от Марица и още в началото там ни посрещат занемарените дворове зад сталинските блокчета и неугледните входове към няколко стари гаража.

Следват руините на бившия ТЕЛК с падащата ограда и напълно изоставената бивша детска ясла "Незабравка". Името и днес звучи някак нелепо, защото сградата е напълно забравена - и от бога, и от местната власт.  Следват няколко луксозни кооперации, пълни с офиси и юридически кантори. Заради тях "4 януари" е известна като улицата на адвокатите.

Срещу тях са източната фасада на бившата Първа мъжка гимназия, в която са учили десетки видни българи, и църквата "Св. св. Кирил и Методий". Край нея се нареждат няколко стари необитаеми къщи, които вечер са рай за клошарите.

Съвсем друго е лицето на улицата след голямото кръстовище бул. "Цар Борис III Освободител" и "Шести септември". Там "4 януари" се катери по северозападния склон на Трихълмието и стига до гърба на Балабановата къща. Именно тук Гурко е произнесъл знаменитата фраза: "От днес Пловдив е свободен български град". Днес тук не е много оживено.

Даже би било пусто, ако не са туристите, както и децата, които учат в Арменското училище. Иначе улицата изобилства от емблематични места - паметника на Пейо Яворов, къщата на пловдивския възрожденски търговец Артин Гидиков, построена през 1848 г.

За съжаление, край тях има и няколко изоставени постройки, до които е и ресторант "Улпия", който отдавна не се радва на посетители.

Улицата не е това, което беше преди години, казва Силвия Пеева, чистачка в Арменското училище. Иначе похвали градската управа, че се е погрижила да се пренареди калдъръмът преди две години.


 

Кап. Бураго спасява Пловдив с отряд от 63-ма драгуни


Преди 140 години, на 4 януари (по стар стил) 1878 г., Пловдив празнува свободата си. Спасител на града е 25-годишният капитан Александър Бураго.

Според турските планове Пловдив трябвало да бъде разрушен. Започнали да прииждат черкези, които се готвели за грабежи и пожари. Руските войски от отряда на генерал Николай Криденер стигнали северното предградие „Кършияка”, но ги спрял опожареният мост на Марица и турските батареи, които бълвали огън от Трихълмието.  Край града била съсредоточена 25-хилядната армия на страховития Сюлейман паша, който се заканвал да превърне града във втори Плевен.   

Съдбовен за спасението на Пловдив се оказал тактически ход на генерал Йосиф Гурко, който на 23 декември (4 януари) превзема София, като разгромява армията на Осман Нури паша. Гурко изпраща ескадрон от 63-ма гвардейски драгуни под командването на кап. Александър Бураго в Пловдив. Храбрецът капитан  и отрядът му пресекли заледената  Марица и излезли на брега при махалата Мараша.

Капитанът повел своя ескадрон към гарата. Руските части открили огън, последвали залпове и от пушките на пловдивските християнски охранителни отряди доброволци. Едновременната стрелба от различни позиции паникьосала турците. За часове отрядът на Бураго овладял  хълма Бунарджика и пощенската станция, откъдето в 1 часа сутринта на 4/16 януари 1878 г. докладвал на генерал Гурко, че Пловдив е освободен. 

Успешният щурм спасил Пловдив от злощастната съдба на опожарените Стара Загора, Карлово, Сопот, Калофер, Казанлък.

За отмъщение за поражението при изтеглянето си от Пловдив турците извели от затвора „Ташкапия” 123-ма българи и ги избили зверски в местността Остромила, южно от града. Сред екзекутираните  бил и пламенният родолюбец, дарител и сподвижник на Апостола Васил Левски - Душо Хаджидеков.

По обяд на 4 януари пред къщата на възрожденеца Найден Геров на улица „Съборна”, където се помещавало Руското консулство, генерал Гурко и щабът му били посрещнати от ликуващия народ. Поздравявам жителите на град Филипопол с освобождението!, обявил генералът.

След подписването на мирния договор край Сан Стефано на 3 март 1878 г. Пловдив посреща свободата още веднъж и става  столица на Санстефанска България макар за броени дни.


Георгиевски кръст за 25-годишния капитан

Александър Бураго е потомствен дворянин, роден през 1853 г. Завършва Павловския кадетски корпус в Санкт Петербург. По време на Руско-турската война (1877-1878) е командир на II ескадрон в Лейбгвардейския драгунски полк от състава на Западния отряд на генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Участва в Битката при Пловдив в колоната на генерал-лейтенант Николай Криденер.

След като с отряд драгуни превзема квартал  Мараша, хълма Бунарджика и пощата, капитан Бураго изпраща донесение до ген. Гурко за заемането на Пловдив по пленения телеграф през нощта на 4/16 януари 1878 г. Награден е с Орден „Свети Георги“ IV степен и повишен в звание полковник. Александър Бураго умира от туберкулоза при мисия на остров Мадейра едва 30-годишен.

 

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...