четвъртък, 22 Февруари 2018 11:10 ч.

На фаталния 13 февруари 1943 г червени терористи убиват генерал Христо Луков

13.02.2017   |   06:56
Прочетена: 961   |
Коментари: 15
На фаталния 13 февруари 1943 г червени терористи убиват генерал Христо Луков

На 13 февруари 1943 г. комунистическа терористична група убива ген. Христо Николов Луков. Той е български офицер, преподавател по военно дело и политик. Министър на войната на Царство България в периода 1935 - 1938 г. в правителството на Георги Кьосеиванов. Луков се смятал за голям враг на комунистите като ръководител на ултранационалистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) (1942 - 1943). В памет на Луков от 2003 г. насам ежегодно се провежда траурното факелно шествие Луков марш.

Поради близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от националсоциализма и фашизма, Луков често е критикуван остро и получава противоречиви исторически и политически оценки. 

В началото на 1943 г. нелегалната Българската комунистическа партия (БКП) взима решение за физическо отстраняване на определени лица срещу евентуално включване на България във войната срещу Съветския съюз. Изготвен е списък на хора, които трябва да бъдат убити, в който влиза и запасният генерал  Христо Луков.

Убийството му е възложено на Иван Буруджиев и Виолета Якова. Вечерта на 13 февруари 1943 г. Буруджиев и Якова причакват Луков пред кино „Роял“, след което го проследяват до дома му на улица „Артилерийска“ №1, търсейки удобен момент за нападението. Това става едва когато той влиза във входа. Буруджиев стреля по Луков от близко разстояние, но го улучва в рамото, вторият му изстрел е на халос - куршумът рикошира във вратата. Тогава Луков притиска със силното си тяло Буруджиев към стената и започва борба с нападателя си, но Якова го убива с изстрел в гърба. Луков не е очаквал втори убиец.

Легендите

Една от историите, разказвани сред българските военни, е за героичния подвиг на Христо Луков в края на Първата световна война. Той е сочен като спасител на Кюстендил от окупация и анексиране към Сърбия. На 28 септемрви 1918 г. в разгара на войнишкия бунт офицерът останал напълно сам на позиция с четири оръдия. С помощта на няколко местни овчари, които му подавали снарядите, открива огън по настъпващите между Царев връх и Калин камък сръбски войски, с което спира настъплението им към българските окопи, опразнени от участващите във Владайското въстание войници. Историческите данни от онова време обаче опровергават тази история. На посочената дата майор Луков се е намирал далеч от района на Кюстендил.

На фаталния 13 февруари 1943 г червени терористи убиват генерал Христо Луков
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...