вторник, 20 Март 2018 02:33 ч.

На 20 февруари преди 30 години Мехмед Али Агджа е осъден до живот

Процесът срещу активиста на "Сивите вълци" завършва почти 6 години след стрелбата срещу Папа Йоан Павел II
20.02.2017   |   10:15
Прочетена: 1077   |
Коментари: 4
На 20 февруари преди 30 години Мехмед Али Агджа е осъден до живот

Точно преди 30 години на тази дата турският терорист Мехмед Али Агджа е осъден от италианския съд на доживотен затвор за атентата срещу Йоан-Павел Втори. Покушението срещу Светия отец е извършено на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. Докато излиза на площада, папата е прострелян и тежко ранен от Мехмед Али Агджа (член на ултранационалистическата организация „Сивите вълци“).

Йоан-Павел Втори е уцелен четири пъти и претърпява загуба на голямо количество кръв, но оцелява. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор. По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 г., но е репатриран в турски затвор, където трябва да излежи присъда за извършеното от него убийство на турски журналист. Освободен е предсрочно на 12 януари 2006 г. 


Няколко дни по-късно, след масови протести от турското правителство и медиите на 20 януари 2006 г., Върховният касационен съд на Турция отменя решението за освобождаването му и той е отново арестуван. В крайна сметка през 2010 г. Агджа е окончателно освободен.


По показания на Агджа за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени са набедени българските граждани Сергей Антонов, Желю Василев и Тодор Айвазов. Сергей Антонов е ръководител на бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим. Агджа го посочва като координатор на покушението и Антонов е задържан (от ноември 1982 до март 1986), съден и освободен поради липса на доказателства.


Желю Василев и Тодор Айвазов са служители на посолството на България в Италия, които успяват да се завърнат в София, преди да бъдат арестувани.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4389
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...