вторник, 23 Януари 2018 19:42 ч.

На 29 декември 1809-а се ражда Уилям Гладстон - приятелят на българите

Политикът, който четири пъти оглавявал британското правителство, става известен с каузите в подкрепа на националното ни освобождение и Съединението
29.12.2017   |   06:54
Прочетена: 537   |
Коментари: 0
На 29 декември 1809-а се ражда Уилям Гладстон - приятелят на българите

На 29 декември 1809 г. се ражда Уилям Гладстон. Британският политически и държавен деец е от Либералната партия. Бил е 4 пъти министър-председател на Великобритания. Предложените от него избирателни реформи значително увеличават броя на хората с право на глас. Известен е с подкрепата си за българите и с усилията си за решаване на ирландския въпрос.  

През 1876 и 1877 г. именно Гладстон е фигурата от най-голям мащаб в Европа, която привлича вниманието на света към България. В резултат на общественото възмущение от жестокостите при потушаване на Априлското въстание в Англия се оформя движение за защита на народа ни - т.нар. „българска агитация“. Гладстон, който през този период се намира в опозиция, става негов политически водач и защитава българската кауза пред парламента и общественото мнение - в парламентарни дебати, множество речи и памфлети.

През пролетта на 1877 г. той се опитва да предотврати до последния момент военно решение на Източната криза, като предлага да се даде автономия на българите и внася 10 резолюции в този смисъл в Камарата на общините. През 1878 г. Гладстон гневно осъжда Берлинския договор и позицията на тогавашното британско правителство.

Между 1881 и 1883 г. той защитава Търновската конституция и се противопоставя на нейната отмяна, защото смята българите за политически зрял народ. Гладстон подкрепя напълно акта на Съединението и предупреждава правителствата на съседните държави да не се противопоставят на „свободната волеизява“ на българските.

Защитата: Из „Българските ужаси и Източният въпрос“

През 1876 година Гладстон публикува „Българските ужаси и Източният въпрос“ - брошура, в която той осъжда зверствата на Османската империя срещу българите. В него Гладстон напада правителството на власт заради безразличието му към насилието над българите в Турция. Там той красноречиво пише:

"Нека сега турците да изнесат оскърбленията, които са сторили, по едничкия възможен начин, а именно, като изнесат самите себе си. Заптиетата им, бимбашиите и юзбашиите им, каймакамите им и пашите им, всичките до един, надявам се, ще се изметат от областта, която са опустошили и осквернили. Това пълно избавяне, това най-блажено освобождение, е единственото възмездяване, което можем да сторим за купищата мъртви, за накърнената чест както на невяста, така и на мома, и на дете; за цивилизацията, която е подиграна и посрамена; за законите Божии, или, ако щете, законите на Аллах; за нравственото чувство на човечеството изобщо. Няма ни един престъпник в европейски затвор, няма ни един престъпник в островите на Южните морета, чието възмъщение не би пламнало и избухнало при споменаването на онова, което бе извършено, което твърде късно е разгледано, но което си остава неотмъстено, което остави след себе си всичката гнусотия и всичките жестоки страсти, които го породиха и които могат отново да изригнат в друга душегубна жътва от почвата, напоена и вонеща от кръв, и във въздуха, омърсен от всяко въобразимо престъпно и срамотно деяние".


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
1157
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...