събота, 17 Ноември 2018 14:42 ч.

Ангел ПАПАЗОВ: Не жалим пари за Драгойна, перспективата е сериозна

Много хора помагат безвъзмездно, това е уникален български феномен
25.03.2013   |   16:57
Прочетена: 1404   |
Коментари: 0
Ангел ПАПАЗОВ: Не жалим пари за Драгойна, перспективата е сериозна
Снимка: Ангел Папазов

- Говорите с особено чувство на любов към археологическите разкопки на  връх Драгойна. Какво там запали искрата у вас?


- Аз съм роден и живея в Първомай и всичко тук ми е мило, свидно,  скъпо. Като кмет възможностите да работя за града са големи. А  древният град Драгойна е златно кътче от територията на нашата  община. Преди 9 г. се запознах с екипа на Археологическия музей в  Пловдив - Костадин Кисьов и Елена Божинова. Те дойдоха със своя  научен проект и ме спечелиха за каузата с техния ентусиазъм -  професионален и човешки. Прегърнах идеята и заедно осъществяваме  тази инициатива с огромно удовлетворение.


- Досега знаехме, че Драгойна е връх на хайдути, от разказите на Николай  Хайтов.


- От дете зная, че на върха има старини. Баби и дядовци ни разказваха  легенди за предците ни, за траките, разказите се носеха от уста на уста,  пространството е пропито с тези истории. Но когато археолозите  направиха теренните проучвания, върхът стана интересен обект за  науката. И така всяка година приемаме археолозите, техните приятели,  които им помагат в разкопките, студентите, които се учат на терен, като  специални наши гости. Осигуряваме квартири, за да нощуват, храна,  консумативи - лопати, кирки, метли, на Драгойна всичко е ръчна  работа.


- Няма път до там, археолозите се катерят като алпинисти всеки ден.


- Да, всички се катерим. Това е нашият подвиг в днешно време,  изкачването е уморително, но приятно, заслужава си. Вървим по пътека  час и половина от най-високото село Буково до върха и преодоляваме  денивелация почти 400 метра. Кандидатствахме с проект за 90 000 лева,  за да изградим подстъп - планински път до обекта, и за приключване и  консервиране на крепостта и акропола, но не ни одобриха. Отхвърлиха  ни проекта и в Американското посолство, но това не ни отчайва.  Продължаваме да търсим външно финансиране. Не губим вяра.


 - Колко пари на хората в региона коства разработването на този обект?


- Вместваме се в около 10 000 лева на година, защото има много  доброволци, които помагат. Освен фирмите в региона, които дават  своята лепта, по програмата за развитие наемахме временни работници,  на които се плащаше с пари от Европа. Феномен, но безкрайно красив, е,  че от няколко години насам, благодарение на рекламата и интернет  страницата на Драгойна, много хора от цялата страна идват и  безвъзмездно се включват в разкопките. Цели семейства пътуват от  Северна България, от най-отдалечените градове по Дунава, от морето,  качват се с раниците и помагат.


- Как си обяснявате този възрожденски ентусиазъм във време на криза?  Може би имат намерение да станат откриватели?


- Ентусиазмът към историята е заложен в българина. Ако идеята ни  харесва, следваме я с хъс, с упоритост, дори с инат. Както казва нашата  Тезджан Наимова - тя е родена в Първомай, най-бързата жена в  Европа. Залата е затворена, но ние тренираме. Та и ние - напук на кризата,  откриваме нови възможности да печелим. Драгойна е нашият Акропол,  перспективно туристическо място. Факт е, че наскоро сключихме  партньорство с община Минерални бани, Хасково, за обмен на  информация по археологически проучвания. Защото всички сме в един  тракийски регион.


- Иманярите не ви ли ухажват?


- Първите години идваха. Но благодарение на районната полиция и  общинската охрана на Първомай сведохме набезите и пораженията от  тях до минимум. Благодаря за кметовете на селата Драгойна, Буково,  Воден, Езерово и Искра, че следят и помагат.


- Мечтаете ли Драгойна да стане мегданът - най-притегателното място, на региона?


- Античният град Драгойна е нашата визитна картичка и сега. Мечтая да  го превърнем в място, достъпно за всички хора, с нормален път и  възможности за отдих. Сега е райско място за разходка, достигането му е  уникален фитнес, който не е възможно да се случи с костюм и токчета.  Казват, че да преспиш на палатка на върха, под звездите, над ширналото  се тракийско поле, е фантастично преживяване. В личен план мечтая да  сторя това. А като кмет водя всички гости горе, за да се похваля, пък и да  ги спечеля за каузата, да ги въведа в магията.


- Как мотивирахте общинските съветници да гласуват “за”?


- Водя ги един по един на върха и по пътеката, която трасираме, изсичаме  и поддържаме с маркировка, говоря за находките. Идете и вие да ги  видите в Археологическия музей в Пловдив, защото след месец ще си ги  приберем в Първомай. Те са истински съкровища, бижута на древните  хора, с които трябва да се гордеем. Има и една закачка към съвременните  мъже - да видят как джентълмените преди хиляди години са се грижили  за дамите си - с фибули, пръстени, украшения, мъниста, да се поучат и те  да се отнасят така към любимите си.

 

Четете още:

Писалки и работилница за метал на 13 века


<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...