сряда, 21 Март 2018 01:00 ч.

Неправилна стойка в офиса ще направи живота ви ад

Тя притиска сърцето и може да доведе до свличане на вътрешните органи
16.02.2017   |   21:17
Прочетена: 2403   |
Коментари: 0
Неправилна стойка в офиса ще направи живота ви ад

Болки по врата, раменете, гърба, кръста - това са само част от проблемите, до които води работата в офиса, на бюро. Не е изключено да се стигне до по-сериозни проблеми - дископатия, дискова херния, гръбначни изкривявания.

„Неправилната стойка в офиса може да направи животът ви един малък ад. Може както да разместите вътрешните органи, така да предизвика адски болки във врата и гърба. Може да породи болки и дискомфорт в краката и тазобедрени стави”, посочва Запрян Маджаров, рехабилитатор, масажист и специалист по мануална терапия. 

Той предупреждава, че неправилната стойка на стола и работата на компютър притиска сърцето, жлъчката, панкреаса. Може да доведе дори и до свличане на вътрешните органи. Седейки в тази поза дълго време, кръвта тече по-бавно, изгарят се по-малко мазнини и калории и това води до повишено кръвно налягане и увеличаване на нивата на холестерол.

Мускулите са в застой, не реагират адекватно на инсулина, който се произвежда от панкреаса. И оттам панкреасът възпроизвежда повече от необходимото количество и така се стига до риск от диабет. 

„Седенето кара мускулите на седалището да не правят абсолютно нищо, те свикват с това и когато се изправите да ходите, се нарушава походката ви. Седенето може да доведе до отоци в краката, защото се забавя кръвообращението им. Доста често поради тази причина се развиват и разширени вени”, обяснява Маджаров. 

Неправилната стойка пред компютъра изкривява врата - разтягат се шийните прешлени и това води до мускулен дисбаланс. Натоварват се мускулите, които свързват врата и раменете, оттам се появяват болки и в областта на лопатките. 

„Гръбнак, който не се движи, губи своята еластичност и гъвкавост. Между прешлените дискове искат движение, в противен случай, седейки дълго време, е една порочна стойка, те се смачкват и губят гъвкавостта си. При движение тези дискове се снабдяват с прясна кръв и хранителни вещества. Когато статичната порочна стойка е повече от необходимото движение, колагенът около ставните връзки и сухожилия се втвърдява. Всичко това води до лумбална дискова херния”, допълва специалистът. 

При него често идват хора със свръхсилни болки, отключени от прищипване на голям нерв. Съветът му е в такива случаи да не се прибягва до самолечение. Загряващите кремове и топлата баня също не са много ефикасни, тъй като дават само моментно облекчаване, но всъщност усложняват нещата.

„Не е добре също да се правят физически упражнения, защото може да се появи още по-сериозен проблем. Не трябва и да се чака болката да премине сама. Това само може да затрудни лечението, може дори да се умъртви напълно или частично прищипаният нерв, а възстановяването му след това да отнеме години”, предупреждава терапевтът.

Силните болкоуспокояващи също са временно решение. Може да се получи по-нататъшно травмиране на нерва, а влиянието им може да затрудни поставянето на точна диагноза. 

Това, което трябва да направите, е да намерите най-безболезнената за вас поза в легнало положение и да лежите отпуснато и спокойно. Да вземете аналгин. Да помислите добре, ако ви предлагат оперативна намеса. И да посетите мануален терапевт. 

„За посещението при мануален терапевт не всички специалисти са на едно мнение. Някои смятат, че в този етап на свръхсилна болка не е добре да се лекува прищипването, а други специалисти са на противоположното мнение. Въз основа на опита и практиката си аз препоръчвам да се предприеме лечение веднага. Това ще съкрати процеса на лечение значително, заболелият ще облекчи болките - няма да се развиват застойни явления в областта на гръбнака, няма да деградират междупрешлените”, посочва Запрян Маджаров. И уточнява, че при бърза намеса има шанс лечението да приключи дори само с 1-2 сеанса. Важно, разбира се, е и да се насочите към добър и доказан професионалист - мануален терапевт.

Неправилна стойка в офиса ще направи живота ви ад
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...