сряда, 22 Януари 2020 13:21 ч.

Не подтискайте кихането - опасно е

17.01.2018   |   23:41
Прочетена: 970   |
Коментари: 0
Не подтискайте кихането - опасно е
Автор на снимката: media.framar.bg

На всеки се е случвало да му се докиха в неподходящия момент и да се опита да потисне рефлекса. Лекари обаче съветват това никога да не се прави, тъй като крие определени опасности.

Медици от университета на Лестър са описали в British Medical Journal случая на здрав 34-годишен мъж, който е бил приет по спешност в местна болница с оплаквания от затруднени говор и преглъщане и „пукащо“ усещане в отеклата шия. Пациентът е споделил, че проблемите му са започнали, след като е затиснал двете си ноздри и е запушил устата си, опитвайки се да предотврати напиращо кихане, пише "Daily Express".

Оказало се, че мъжът е получи разкъсване на ларинкса. Наложило се да остане в болница за една седмица.

„Когато човек киха, въздухът излиза с над 240 километра в час. Ако задържите цялото това налягане, можете да си причините сериозни увреждания. Заради „уловения“ в тялото въздух дори можете да заприличате на човечето на Мишлен“, обяснява лондонски специалист по УГН в придружаващ публикацията коментар.

Като цяло, смисълът на кихането е да изкара от тялото нещо, например вируси или бактерии. Ако това не се случи, те могат да попаднат на погрешно място и да навредят на здравето ви.

Източник: Expert.bg.

тагове

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...