понеделник, 23 Септември 2019 11:00 ч.

Не разчитай на НОИ - спаси се сам

Ако днес бащите ни мизерстват с държавната пенсия, няма защо да очакваме, че ние ще сме по-добре
23.03.2015   |   14:59
Прочетена: 2179   |
Коментари: 6
Не разчитай на НОИ - спаси се сам
Снимка: Светозар ГЛЕДАЧЕВ, финансов анализатор
Автор на снимката: Светозар Гледачев, финансов анализатор

Според предварителния отчет на НСИ към юни 2014 г. пенсионерите в страната са 2 179 982 души. Поради политическите катаклизми и факта, че досега на практика нищо не е направено за пенсионна реформа, през миналата година армията на българските пенсионери се е увеличила с 25 000 души повече, отколкото предвижда излизането в заслужена почивка на съответните набори. Което е точно 40.9%. Защо? Хората ги е страх от промените и бързат да се пенсионират при старите условия, които - хубави или лоши, поне са им известни. Най-много бързат военните и полицаите, защото взимат 20 пенсии накуп. Но хубаво ли е да си пенсионер? Не! Прагът на бедността у нас е 286 лева. В същото време 1 228 623 възрастни българи взимат тези пари или по-малко. Това прави 56,4 на сто от общия брой пенсионери, които на практика мизерстват. Минималната пенсия в България е по-ниска от редица страни в Африка и Латинска Америка. Средната месечна издръжка на един затворник в България е 1300 лева срещу минимална пенсия 155 лева, а издръжката на едно бездомно куче в София е 300 лева. Средната издръжка на живот за сам човек, каквито са много от пенсионерите, е 562 лева. Може да се дават още цифри като доказателство, но общо взето мизерстващи хора в България има колкото искаш и те основно са пенсионери.

Кой иска да завърши живота си така: студ, глад, съжаление и самосъжаление,

усещане за един пропаднал живот и спомени от щастливото минало, когато си бил здрав, силен, с пари и радости. Несбъдната  мечта е да си домашен любимец на някой баровец. Четириногите от луксозните софийски квартали живеят в пъти по-добре. Разходка, фризура, лекар, добра и качествена храна. Дори няма база за сравнение. Защо богатите хора не взимат за отглеждане някой пенсионер? Та той може да говори и сигурно има какво да научат от него. Поуките на един отминал живот. Ако мислите, че на сегашните пенсионери положението е лошо, то такова ще е и на бъдещите. Това четиво е за тези, които сега са млади - от 20 до 50 години. Нека гледат и осмислят живота на своите родители, баби и дядовци, защото както нищо не се промени за 25 години, нищо не се очертава  да се промени и подобри и в бъдеще. Така че след години, а те летят като вятър, вие ще сте новите бедни и мизерстващи пенсионери на България. Новата прослойка на нищетата. За бъдещето никой не мисли. Като му дойде времето, тогава ще решим, казват много нашенци. Но вече ще е безвъзвратно късно. Това отличава богатите от бедните хора, както богатите от бедните държави.

В развитите пазарни страни, които уж са нашата цел, за пенсия се отделя и мисли още от първия работен ден, т.е. между 20 и 25 години.  Не чакат на държавата, както е тук. На нас все държавата ни е крива и все тя трябва да ни решава проблемите, включително как да живеем, и да ни осигурява парите, които ни трябват.

И като не дава държавата -  псуваме и мизерстваме

И пак се надяваме да дойде някой "добър" политик и да даде пари на бедните. Не, няма да стане. Според сега действащия закон държавната пенсия от НОИ е максимално 44% от средно месечния осигурителен доход, който за януари 2015 година е 706.55 лева, а за цялата 2014 г. - 683.34 лева. Това прави около 300 лева пенсия. Това устройва ли те? Тази сума се променя с един индивидуален коефициент за целия период на осигуряването, в зависимост от това на каква заплата сте се осигурявали. Средната заплата за 2014 година е била 827.67 лева. Тя се взима за единица. Вие на каква заплата се осигурявате? Колко хора са на минимална? И колко изобщо работят, но не се осигуряват? Прибавете и тези, които са под 827 лева, и ето ви бъдещите мизерстващи пенсионери. Само че те още не го знаят. Има време, ще го разберат по начин, който не искам да си представям. Осигуряващите се на ниски или минимални заплати ще получават по днешен стандарт от 158 лв. до 200 лева. Т.е. близо три пъти под издръжката на живот. Бъдещите пенсионери ще са по-бедни от бъдещите кучета. И това май никого не вълнува. Най-вече засегнатите. Те смятат, че до тогава държавата ще реши проблема. Не, няма да стане. Или смятате, че изведнъж ще станем Швейцария на Балканите, или пък всички работещи ще работят само да осигурят пенсиите на пенсионерите.  Ще се увеличат доходите, а с това и пенсиите, но те пак основно ще са под екзистенц-минимума.

Спасението на давещите се е дело на самите давещи се. Клише, но вярно. В развитите страни са го решили така. Повечето държавни пенсии са ниски, но пък и малко хора разчитат на тях. Това са техните бедни.  Имат пенсионни фондове, където сам си вкарваш и заделяш пари и се интересуваш за тях. Каква е целта? На борсата се печели, но ако си професионалист, учиш много, знаеш много. И понеже не всички са такива, то фондовете събират пари от  милиони клиенти, наемат най-добрите и скъпоплатени специалисти, които управляват десетки и стотици милиарди.

Вероятността за фалит е минимална

Някои съществуват вече над век. Те са по-големи от банките, финансират правителства, включително САЩ, Япония и всички големи и богати страни.  Какъв е смисълът? Средната годишна доходност на широкия щатски индекс S&P 500 за последните 60 години е 10.9%. Той е имал спадове от 37%, но за целия период е 10.9%. Ако отделяш и инвестираш чрез фонд по 200 лева месечно с доходност от 8%,  в края на периода ще се получи сума от 3 156 694 лева. А ако е 9%, то ще получиш 4.93 милиона лева, като твоята част, която си заделял по 200 лева,  е само 144 000 лева. Всичко друго е сложна лихва. Натрупване. Какво илюстрира това? Че малки суми, инвестирани за дълъг период от време, дават много сериозни резултати. С по 50 и 100 лева на месец ставаш милионер при пенсия. Много хора няма да повярват. Много хора ще кажат: и аз заделям, но  как? Важното е да имаш финансова култура. Да знаеш какво правиш. Ние нямаме. В развитите страни виждат правилния път и резултатите от него.

Дядо му е инвестирал, баща му също. И той прави така.

В тези страни бедни са само тези, които не са заделяли. В САЩ 40% от населението, или над 125 милиона души, получава основните си  доходи  през борсата. Работната заплата най-често е допълнителен доход или форма на социален живот, а не липса на пари. Как е у нас? Дядо ти е бил на социалистическа издръжка, баща ти на НОИ. Ти също. Така че не очаквай, ако мизерства баща ти, ти да не мизерстваш. НОИ може да дава само толкова, като по-голямата част над 50% от пенсията идва от държавата, където е най-големият разход - 37%. Което е номер едно в Европа. А спрямо БВП ние отделяме 9.8%, което е повече от страни като Норвегия, Ирландия, Исландия, Кипър и др. Все с много по-високи пенсии. Значи, най-бедната страна в ЕС, с най-ниски пенсии, заделя най-много като процент. Изводът е, че процентът няма да се увеличава, а с него и отпускането на държавни средства. Не може така и системата скоро няма да издържи дори на тези малки пенсии. Не го ли разбирате? И бъдещето се очертава да е същото. За да живее добре човек след пенсия, трябва да получава от 70 до 90% от предишния си доход. При официалната средна РЗ, това значи пенсия между 500 и 600 лева, което е 2 пъти над сега средната пенсия за България. Не чакайте на НОИ. За да даде, той трябва да вземе пари от държавата, а тя - от всички нас. Да увеличи вноските, данъците или да тегли кредити и т.н. все „хубави” неща, които ни удрят по джоба, разклащат системата и я водят към фалит и ниски пенсии. Не разчитай на НОИ - спаси се сам. Направи като умните хора в богатите страни. Реши бъдещето си. Ще бъдеш богат пенсионер, обикалящ света, ползващ всичките благини на живота. Ще ходиш в бедните като България страни, където ще те носят на ръце и ще дават мило и драго за теб, дори ще искат да се женят или омъжват 20-30 години по-млади , защото имаш високи доходи. А пенсията от НОИ можеш да я подариш на някой старчески дом, където живеят бедни твои връстници, разчитащи на държавата, не разбрали, че могат сами да си решат проблемите и да живеят достойно. Ние се смятаме за умни, дори за по-умни от хората в развитите страни, но не постъпваме като тях. Затова и няма да живеем като тях.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...