събота, 20 Януари 2018 11:02 ч.

Новата измама: Обади се - имаш наследство

Сюжет с купища пари от чужбина забърка в едно имената на нигерийския президент, Джон Кери и дядо от Разград
22.02.2017   |   06:30
Прочетена: 1406   |
Коментари: 1
Новата измама: Обади се - имаш наследство

Нова схема за измама обещава на наивници крупно наследство в долари, уж завещано им от човек в чужбина, като забърка имената на президента на Нигерия Мохамаду Бухари, бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери и дядо от  Разград.  

Прави се опит за домогване до лични данни с електронно писмо, в което се обяснява на получателя, че човек зад граница му е завещал крупната сума в щатска валута. Подателят твърди, че е служител от нигерийската столица Абуджа, който е натоварен да уреди въпроса съгласно инструкциите на президента на Мохамаду Бухари. 

В писмото се обяснява, че парите до този момент са били блокирани поради политиката на държавата, но по Нова година имало съвещание, на което е взето решение фондът за наследствени средства,  замразен от 1980 г. насам,  да бъде освободен.

В имейла се твърди още, че на въпросното заседание са участвали вицепрезидентът и финансовият министър на Нигерия,  държавният секретар на САЩ по онова време Джон Кери, както и шефът на Централната банка на Нигерия. Всички са изброени поименно.

По-нататък подателят обяснява, че останал шокиран, когато след освобождаването на парите с него се свързал мъж от България, който твърди, че получателят на наследството е починал от рак на белите дробове, и се представя като  първия му пряк наследник. Затова настоявал парите да бъдат преведени на него.

Измамниците услужливо предоставят информацията, с която разполагат за въпросния претендент за наследството - Васил Василев Митев, който живее на ул. „Жеравна” 73 в Разград и им изпратил също номер на своя лична сметка в турска банка с клон в Истанбул.

Доброжелателите предупреждават в имейла, че получателят трябва спешно да се свърже с тях, за да са сигурни, че е жив. В противен случай ще са принудени да предоставят наследството на Васил от Разград.

Описват още, че като мярка за сигурност са информирали ФБР и Интерпол. И пак от съображения за сигурност щели да пратят карта, с която после крупната сума може да се изтегли от всеки банкомат.

На финала има и указания, след като се отговори на имейла, всички електронни писма от тази кореспонденция да бъдат изтрити. 

Замесеният в схемата българин не е с измислена самоличност и наистина съществува, показа проверка на „Марица”. От служба ГРАО в община Разград потвърдиха, че на посочения адрес действително живее човек на име Васил Василев Митев.

Става въпрос за възрастен мъж, уточниха оттам. Вероятно неговите лични данни са взети също чрез схема за измама.

Местната управа в Разград и в. „Марица” сезираха полицията за налудничавия сценарий, в който е замесено името на реално съществуващ дядо. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
540
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...