неделя, 19 Януари 2020 21:55 ч.

Нова мода - изографисват дуварите на село

Учителка от Искра изписа стихове на Ботев по стобора
14.10.2017   |   15:21
Прочетена: 1010   |
Коментари: 0
Нова мода - изографисват дуварите на село

Жители на селата се запалиха по патриотични огради. В някои от малките населени места собственици на къщи ремонтират оградите си и се надпреварват с какво да ги изрисуват. Все по-често избират плътните, за да могат след това да ги украсят по различен начин. 

Учителка изографиса ограда в първомайското село Искра. Началната учителка Неделя Босева изписа с бронз на оградата си вечните стихове на Ботев. Идеята запалила съседите и днес те с охота предоставят дуварите си, за да изпише или нарисува нещо. Преди това даже старателно ги ремонтирали, за да се превърнат в "бяло платно", разказаха хора от селото. 

Българските манастири грейнаха на ограда в село Златитрап. Още през 2012 г. арх. Славчо Мерджанов показа пред "Марица"  как е изрисувал с акварел 22 от най-красивите духовни средища на стената, ограждаща бащината му къща.  

Красивите рисунки на български свети места, сред които Бачковският, Троянският, Рилският и Зографският манастир в Атон, превърнаха оградата на архитект Мерджанов в местна забележителност. Тогава той разказа, че сам е преобразил стария дувар, като иззидал оградата, оформил арки, измазал ги отвън и отвътре и ги превърнал в своеобразни рамки за картини под открито небе. 

Жители на Старо Железаре всяко лято чакат на опашка стените на къщите им да бъдат изписани с потрети на световни знаменитости или пък с техните собствени ликове.  Има списък на  желаещите, направихме го още в началото на август, когато много сгради в Старо Железаре се превърнаха в уникални обекти благодарение на стенните рисунки на художника Венцислав Пирянков.

Потрети на  световни политически лидери от края на миналия век и от най-ново време украсиха стените на къщи и обществени сгради в Старо Железаре. Оттам се усмихват  Мая Манолова и Барак Обама, Елвис Пресли и  Ангела Меркел, принцеса Кейт и Тодор Живков. А заедно с тях на един дувар „седнаха” леля  Велика и баба Пенка от Старо Железаре. Тук е и Бойко Борисов. 

Уникалният проект е на художника Венцислав Пирянков. Неговите родови корени са в това село. Тук е  къщата на родители му, която той всяко лято превръща в артцентър. Самият Венцислав живее в Познан, Полша. Двамата със съпругата му Катажина имат голяма картинна галерия в центъра на Познан, а Венци,  освен че рисува, води собствена школа за художници. /Марица.бг

Нова мода - изографисват дуварите на село
Нова мода - изографисват дуварите на село

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...