петък, 18 Януари 2019 14:40 ч.

Новият зоопарк отлежава във фризера

Построен е почти на сто процента, но в общината отказват да го въведат в експлоатация
20.09.2017   |   06:49
Прочетена: 2631   |
Коментари: 0
 Новият зоопарк отлежава във фризера

Новата зоологическа градина тъне в бурени и пълна забрава почти една година. Зад оградата, на която все още стои табела, че това е строителен обект, има само неколцина служители и десетина маймунки. Те са от стария зоокът, закрит преди десет години заради лошите санитарни условия. Други  животни няма, макар че в общината планираха още през 2016-а  да доставят 50-60 вида за 24 хабитата.

Строителите от фирмата изпълнител "Запрянови - 03" изградиха зоопарка почти под ключ, но се изнесоха, след като в края на миналата година софийските прокурори подхванаха разследване срещу градоначалника Иван Тотев, ресорния заместник инж. Димитър Кацарски и кмета на "Западен" Димитър Колев с обвинение за нарушение на процедурите за обществените поръчки.

Зоологическата градина е сложена дълбоко във "фризера" и в общината избягват да говорят по тази деликатна тема, вероятно от страх да не разлайват кучета. Това е тема табу. Довършителните работи на обекта, който се простира върху 40 дк  край Гребния канал, са спрени, въпреки изричното становище на софийските прокурори, че разследването и обвинителните актове срещу тримата не пречат зоопаркът да се строи и да се въведе в експлоатация. В зоологическата градина са прекарани всички подземни комуникации - вода, ток, канализация, кабелна мрежа, напълно са изградени уличното осветление, 26 езера и 6 рекички с мостчета,  помещения за топлолюбиви животни, хранилки, пешеходни алеи, административни и помощи сгради, билетния център, дори и детска площадка са катерушки. За маймуните са опънати мрежи, за да могат да се прехвърлят от единия кът в друг през алеята. За мечките е пригодена огромна площ от 3,5 дка с басейн за къпане и стъклен тунел за посетители, със засадените малини и къпини.  Но и до днес няма нито акт 15, нито акт 16, въпреки че в зоологическата градина са отишли над 4 млн. лева. 

На зоопарка не му потръгна от първия миг, в който през 2014 г. Иван Тотев грабна кирката, за да направи символичната първа копка. Срещу разширението на стария зоокът скочиха активистите от сдружението "Граждански контрол и защита на животните". Те бяха обжалвали в съда становището на РИОСВ, че не се налага да се прави ОВОС /оценка за въздействие върху околната среда/ за изменението на устройствения план на зелената зона около Гребния канал. Наскоро Върховният съд потвърди, че еко оценката е задължителна. Започнаха "зелени" протести, а бившата кметица на "Западен" Десислава Желязкова /назначена на този пост от ГЕРБ, а след това свалена по искане на Иван Тотев/, сезира прокуратурата за нарушения при провеждане на обществената поръчка за избор на изпълнител.

И местният парламент беше хвърлен в дълбоки съмнения, че се водят задкулисни игри с парите за зоопарка. Не някой друг, а съветникът на ГЕРБ и проектант Здравко Ангелов остро се противопостави на искането на администрацията обществената поръчка, възложена за 4 млн. лева, да бъде завишено с още около половин милион, защото не били предвидени външните връзки за елинсталации, водопровод, канализация и телекомуникации. На сесията, където след разгорещените дебати в крайна сметка бяха гласувани допълнителните средства, Здравко Ангелов в прав текст заяви на своите съпартийци, че се вършат нередни неща.  

Едва след третата копка през юни 2015 г. строителството тръгна. В този паметен ден градоначалникът призова Господ да прати ангел спасител, който да отблъсква всички зли сили от зоопарка. Очакваше се, че зоологическата градина ще бъде завършена през април миналата година, но този срок се отложи. През ноември 2016-а Иван Тотев направи последната си публична инспекция на обекта и увери, че до седмица-две ще бъде въведен в експлоатация. 

Но вместо да реже лентата, кметът трябваше да обяснява в прокуратурата  как са проведени обществените поръчки и по какъв начин са харчени парите.

 Новият зоопарк отлежава във фризера
 Новият зоопарк отлежава във фризера
 Новият зоопарк отлежава във фризера
 Новият зоопарк отлежава във фризера
 Новият зоопарк отлежава във фризера
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...